Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Francijā izmanto asaru gāzi palestīniešu atbalsta demonstrācijas izklīdināšanai

© SIPA/SCANPIX/LETA

Francijas policija sestdien likusi lietā asaru gāzi un ūdensmetēju, lai izklīdinātu palestīniešu atbalsta demonstrāciju, kas sarīkota, ignorējot tiesas apstiprināto varasiestāžu aizliegumu.

Parīzes Barbesas apkaimē, kur mīt liels skaits imigrantu, pulcējās tūkstošiem cilvēku, kas neņēma vērā pa skaļruņiem skandētos policijas brīdinājumus, ka demonstrācija ir nelikumīga.

Policisti bloķēja rajona ielas, kamēr daļa demonstrantu sāka kārtības sargus apmētāt ar akmeņiem, bet citi ķērās pie barikāžu būves, izmantojot celtniecības sastatnes.

Galvenokārt policija centās nepieļaut virzīšanos pa demonstrācijas rīkotāju iecerēto maršrutu uz Bastīlijas laukumu.

Kā ziņots, Francijas policija ceturtdien aizliedza rīkot demonstrāciju palestīniešu atbalstam, bažījoties, ka tā, tāpat kā 2014.gadā līdzīga demonstrācija, izvērtīsies vardarbībā.

Piektdien šo policijas aizliegumu apstiprināja arī tiesa.

Demonstrācija ir pieskaņota tā sauktajai palestīniešu katastrofas dienai (Nakba), kad tiek pieminēta tagadējās Izraēlas teritorijas atstāšana, simtiem tūkstošiem arābu dodoties prom pēc ebreju valsts dibināšanas 1948.gadā.

Starp 30 organizācijām, kas rīko sestdienas protesta akciju ir Ildefransas reģiona Palestīniešu apvienība, kā arī tā dēvētie antifašisti un jaundibinātā Antikapitālistu partija.

Iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns ceturtdien uzdevis arī citu pilsētu policijas priekšniekiem uzmanīgi vērot iecerēto demonstrāciju rīkošanas gaitu un nepieciešamības gadījumā tās aizliegt, kā arī pastiprināt ar ebreju kopienu saistīto objektu apsardzību.

Demonstrācijas palestīniešu atbalstam aizliegtas vairākās Parīzes priekšpilsētās, kā arī Nicā, kur, to ignorējot, bija sapulcējušies aptuveni 150 cilvēki.

"Mēs nevēlamies vardarbības ainas, mēs nevēlamies konfliktu importēt uz Francijas teritoriju, mēs nevēlamies naida uzliesmojumu mūsu ielās," sestdien Marseļā paziņoja valdības pārstāvis.

Tikmēr vairākās citās pilsētās Francijas ziemeļos, tostarp Monpeljē, Tulūzā un Bordo ielās izgājuši vairāki tūkstoši cilvēku, taču ziņas par kaut kādiem incidentiem pagaidām nav saņemtas.

Demonstrācijas aizliegumi radījuši šķelšanos franču politiķu vidū, kas pamatā atbilsti to partijiskajai piederībai.

Kamēr prezidenta Emanuela Makrona dibinātā valdošā centriskā partija "Uz priekšu, Republika!" (LREM), kā arī opozīcijā esošās labējās partijas aizliegumu atbalsta, kreisie to sauc par nepieņemamu izteiksmes brīvības ierobežojumu.

Tomēr Parīzes mērs Anna Idalgo, kas pārstāv opozīcijā esošos sociālistus, atzinusi, ka valdība pieņēmusi "viedu" lēmumu.

2014.gadā, kad arī notika protesti pret tobrīd notiekošo Izraēlas militāro operāciju Gazas joslā, demonstranti uzbruka vienai no Parīzes sinagogām un ebreju veikaliem.

Šonedēļ līdzīgas demonstrācijas Vācijā un Dānijā arī izvērtušās vardarbībā.

Demonstrācijas palestīniešu atbalstam šodien notikušas arī Londonā un Madridē.

Kā ziņots, kopš pirmdienas palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas veic masīvu Izraēlas apšaudi ar raķetēm, uz ko Izraēla reaģējusi ar gaisa uzlidojumiem un artilērijas uguni, kas vērsta pret objektiem, kuri saistīti ar radikālo islāmistu grupējumu "Hamas" un citiem palestīniešu kaujinieku grupējumiem.

Līdz šim palestīnieši uz Izraēlu raidījuši jau vairāk nekā 2300 raķešu, nogalinot desmit cilvēkus, tostarp kādu bērnu un vienu karavīru, bet vairāk nekā 560 izraēlieši guvuši ievainojumus.

Savukārt Izraēlas uzlidojumos un artilērijas apšaudēs Gazas joslā nogalināti vismaz 139 cilvēki, tostarp 39 bērni. Aptuveni 950 cilvēki guvuši ievainojumus.