Armēnijas pagaidu premjerministrs: Azerbaidžānas karavīri ienākuši Armēnijas teritorijā

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Azerbaidžānas karavīri šķērsojuši robežu ar Armēniju un Armēnijas dienviddaļā ienākuši tās teritorijā 3,5 kilometru dziļumā, ceturtdien sacīja Armēnijas pagaidu premjerministrs Nikols Pašinjans, notikušo dēvējot par Armēnijas suverenitātes aizskārumu un mudinot situāciju risināt sarunu ceļā.

"No rīta Azerbaidžānas bruņotie spēki pārgāja valsts robežai Sevliča ezera rajonā, ienākot 3,5 kilometru dziļumā un cenšoties aplenkt Sevliča ezeru. Armēnijai šādas darbības ir nepieņemamas, tas ir Armēnijas Republikas suverēnās teritorijas aizskārums," Drošības padomes sēdē sacīja pagaidu premjers.

"Protams, tas ir atsevišķs temats, kāpēc šādas darbības varēja notikt, bet pēc sava rakstura tā ir diversija, pārejot robežu. Armēnijas bruņotie spēki uz šiem notikumiem reaģēja, tika veikta nepieciešamā taktiskā pārvietošanās un citas darbības," norādīja Pašinjans.

Azerbaidžānas karaspēka darbībās šaujamieroči pielietoti netika.

"Viņi mēģināja savas darbības attaisnot ar kaut kādām kartēm, kas ir viltojumi, jo mūsu rīcībā ir karte, ko apstiprinājusi Padomju Armēnija, Padomju Azerbaidžāna un centrālās varasiestādes, un tajās norādīts, kur atrodas robeža starp Armēniju un Azerbaidžānu," sacīja Pašinjans.

"Izveidojusies situācija ir nepieņemama, Armēnija nevar ar šo situāciju samierināties, bet, ņemot vērā apstākļus, prioritāte ir problēmas atrisinājums sarunu ceļā, diplomātijas ceļā. Bet tas ir viens no variantiem," norādīja premjers.

Viņš brīdināja, ka situācija ir tuvu krīzei.

Sevliča ezera lielākā daļa atrodas Armēnijas teritorijā.

Bijušais Armēnijas Sjunikas apgabala gubernators Vage Akopjans iepriekš norādīja, ka kopā ar Armēnijas karavīriem Krievijas karavīri risina sarunas, lai panāktu azerbaidžāņu karavīru atgriešanos sākotnējās pozīcijās.