Lielbritānija autortiesību likumdošanu piemēros interneta laikmetam

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons ir paziņojis, ka valstī pastāvošā autortiesību likumdošana ir jāmaina, lai to pielāgotu interneta laikmeta prasībām.

Viņš sola, ka jaunais likums paredzēs cilvēkiem lielāku brīvību rīkoties ar darbiem, kurus aizsargā autortiesības, nodrošinot, ka retāk gadījumos par darba izmantošanu ir jāprasa autora atļauja, ziņo BBC.

Pret izmaiņām iebilst filmu un mūzikas nozare, kas autortiesību likumdošanas liberalizācijā saskata draudus savai peļņai.

Interneta giganta Google dibinātāji D. Kameronam kādā sarunā ir atklājuši, ka viņi Google nebūtu varējuši dibināt Lielbritānijā stingrās autortiesību likumdošanas dēļ. „Šī pakalpojuma pamatā ir interneta satura nokopēšana un parādīšana, un Lielbritānijas autortiesību sistēma šāda veida inovācijām nav tik ļoti piemērota kā ASV,” sacīja D. Kamerons. Viņš norādīja ir godīgās izmantošanas (fair use) principu, kas indivīdiem un uzņēmumiem dod brīvību noteiktos gadījumos izmantot citu cilvēku radītos darbus, neprasot autoram atļauju. „Es vēlos iedrošināt tāda veida radošo novatoriskumu, kāds pastāv ASV,” sacīja D. Kamerons.

Svarīgākais