Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānijā iesaka cilvēkiem vecumā no 30 līdz 39 gadiem "AstraZeneca" vietā izmantot citu vakcīnu

© AP/Scanpix/Leta

Lielbritānijas Apvienotā vakcinācijas un imunizācijas komiteja (JCVI) piektdien ieteikusi cilvēkiem vecumā no 30 līdz 39 gadiem "AstraZeneca" Covid- 19 vakcīnas vietā izmantot citu vakcīnu.

JCVI, kas pārauga vakcinācijas programmu Lielbritānijā, paziņoja, ka pēc trombu riska izvērtēšanas ieņēmusi piesardzīgu pieeju attiecībā uz šo vecuma grupu.

JCVI pārstāvis norādīja, ka cilvēkiem vecumā no 30 līdz 39 gadiem tiks piedāvāta alternatīva "AstraZeneca" vakcīnai, kamēr vien citas vakcīnas būs pieejamas un epidemioloģiskā situācija ir pakļauta kontrolei.

Komitejas pārstāvis paziņoja, ka mērķis ir vairot sabiedrības uzticību vakcīnām, parādot, ka valdība piešķir lielu prioritāti drošībai.

Lielbritānijā drīzumā sāks vakcinēt cilvēkus, kas jaunāki par 40 gadiem.

Mērķis ir līdz jūlija beigām nodrošināt pirmo vakcīnas devu visiem pieaugušajiem valsts iedzīvotājiem.

Komitejas pārstāvis norādīja, ka panākumi vakcinācijas kampaņā nozīmē, ka vīrusa nākamais vilnis, visticamāk, būs mazāks nekā tika gaidīts.

Lielbritānijas Medikamentu un veselības aprūpes produktu regulēšanas aģentūras (MHRA) vadītāja Džūna Reina paziņoja, ka aģentūra nemaina savu rekomendāciju par "AstraZeneca" vakcīnu, jo blakusparādības ir ļoti retas.

No vairāk nekā 28 miljoniem pirmo AstraZeneca" vakcīnas devu, kas Lielbritānijā līdz 28.aprīlim tika ievadītas cilvēkiem, tikai 242 gadījumos izveidojušies trombi ar mazu trombocītu skaitu, sacīja Reina.

Šādi trombi pēc vakcinēšanās izveidojās 141 sievietei un 100 vīriešiem vecumā no 18 līdz 93 gadiem. 49 cilvēki jeb 20% pēc trombu izveidošanās nomira.

Sešiem cilvēkiem trombi izveidojās pēc otrās vakcīnas devas.

Reina norādīja, ka ieguvumi no "AstraZeneca" vakcīnas joprojām krietni pārsniedz riskus, ko rada jaunais koronavīruss. Tomēr viņa piebilda, ka jauniem cilvēkiem šī proporcija ir vairāk izlīdzināta.

Lielbritānijā pēc inficēšanās ar jauno koronavīrusu miruši gandrīz 128 000 cilvēku, kas ir lielākais Covid-19 upuru skaits no visām Eiropas valstīm.

Lielbritānijā pirmo Covid-19 vakcīnas devu saņēmuši gandrīz 35 miljoni cilvēku un vairāk nekā 16 miljoni saņēmuši arī otro devu.

Valdības preses pārstāvis paziņoja, ka valdība ievēros JCVI rekomendāciju, bet uzsvēra, ka "AstraZeneca" vakcīna ir "droša, efektīva un jau izglābusi tūkstošiem cilvēku dzīvību Lielbritānijā un visā pasaulē".

Preses pārstāvis arī pauda pārliecību, ka šīs rekomendācijas ievērošana netraucēs ceļā uz mērķi nodrošināt pirmo vakcīnas devu visiem pieaugušajiem Lielbritānijas iedzīvotājiem līdz jūlija beigām.