Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Starptautiska organizācija plāno Navaļnijam atjaunot sirdsapziņas cietumnieka statusu

© Reuters/Scanpix/Leta

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" tuvāko dienu laikā atjaunos sirdsapziņas cietumnieka statusu Krievijā cietumā ieslodzītajam opozicionāram Aleksejam Navaļnijam, ceturtdien uzrunājot Kanādas Pārstāvju palātas Ārlietu komitejas deputātus sacīja viens no tuvākajiem Navaļnija sabiedrotajiem Leonīds Volkovs.

Kā norādīja Volkovs, "Amnesty International" šobrīd izvērtē iespējamo ietekmi, kas Navaļnija nomelnošanas kampaņai bijusi uz lēmumu atcelt Navaļnijam noteikto statusu.

12.maijā organizācija plāno nākt klajā ar attiecīgu paziņojumu, atsaucoties uz Volkova teikto, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Par "Amnesty International" lēmumu neuzskatīt Navaļniju par sirdsapziņas cietumnieku 23.februārī sociālajā tīklā "Twitter" pavēstīja amerikāņu žurnālists Ārons Matē, atsaucoties uz organizācijas britu nodaļas pārstāvja vēstuli.

Tajā minēti vairāki seni video un sociālo tīklu ieraksti, kuros Navaļnijs pauž strīdīgus apgalvojumus.

Reaģējot uz plašo rezonansi, ko izsauca šis solis, tā brīža "Amnesty International" vadītāja Džūlija Verhāra 27.ferbruārī solīja sākt iekšējo izmeklēšanu, lai noskaidrotu, "kas aizgājis greizi" un kā "Amnesty International" "nonāca šādā situācijā".

Aprīļa sākumā jaunā "Amnesty International" vadītāja Aņēza Kalmāra paziņoja, ka lēmums, kas skar Navaļniju, tiks pārbaudīts.

"Par šī procesa rezultātu publiski tiks paziņots, kad tas būs noslēgts, un tas notiks tuvākajā laikā," Kalmāra sacīja vācu raidsabiedrībai DW.

"Neraugoties uz atšķirīgām iezīmēm, kas ir tādai organizācijai kā "Amnesty International", mēs šodien par Alekseju cīnāmies tieši tāpat kā pirms diviem mēnešiem," viņa piebilda.