Grieķija aptur pasta sūtījumus

Pēc otrdienas vēstuļbumbu drudža, kad vairāk nekā 10 paciņu ar pašdarinātiem spridzekļiem tika nosūtītas ārvalstu vēstniecībām Grieķijā, starptautiskām organizācijām, kā arī Vācijas un Itālijas līderiem, Grieķija paziņojusi, ka uz 48 stundām aptur visus starptautiskos pasta sūtījumus, lai veiktu nepieciešamās pārbaudes.

Policija turpina intensīvi pratināt divus vīriešus, kurus aizdomās par vēstuļbumbu izsūtīšanu aizturēja pirmdien, vakar meklēšanā izsludināti vēl pieci viņu iespējamie līdzzinātāji.

BBC, atsaucoties uz Grieķijas policiju, vēsta, ka meklētie ir 20 līdz 30 gadu veci vīrieši, kuri ir saistīti ar vienu no Grieķijas kreiso ekstrēmistu grupējumiem. Grupējums Ugunsšūniņu sazvērestība, kas saskaņā ar policijas datiem ir atbildīgs par šiem uzbrukumiem, par sevi paziņoja 2008. gada jauniešu nemieru dienās un kopš tā laika ne tikai aktīvi izteicis draudus valdošajai elitei un tās sabiedrotajiem Eiropā, bet arī rīkojis uzbrukumus valsts iestādēm, parasti izmantojot pudeles ar degmaisījumu.

Savās proklamācijās tas deklarējis, ka Grieķijā izveidojusies revolucionāra situācija, un aicinājis iedzīvotājus uz sacelšanos, prasmīgi izmantojot neapmierinātību ar valdību, kuru radījusi ekonomiskā krīze un budžeta izdevumu samazināšana. "Izskatās, ka tie ir jauni cilvēki, kuri pagaidām tikai trenējas un pārbauda savas iespējas. Varbūt viņi gatavojas kaut kam nopietnākam," sacījis Atanasioss Drogoss, kurš Grieķijas Militārajā akadēmijā pasniedz antiterorisma kursu. Viņš piebildis, ka ASV izlūkdienestos jau valda bažas, ka nākotnē grieķu anarhisti varētu atrast kopīgu valodu ar radikālā islāma organizācijām, jo tām esot līdzīgi mērķi.

AFP atgādina, ka pirmdien Atēnās tika atrastas četras vēstuļbumbas, bet otrdien – jau vairāk nekā desmit (lielāko daļu no tām izdevās neitralizēt). Turklāt viens bīstamais sūtījums jau bija sasniedzis Vācijas kancleres Angelas Merkeles rezidenci, bet vēl viens, kas bija adresēts Itālijas premjeram Silvio Berluskoni, pārtverts lidmašīnā Boloņā. "Ja ir bijušas vēl kādas vēstuļbumbas, tām pašlaik būtu jāatrodas nevis Grieķijā, bet jau ārzemēs. Kurjerdienesti naktī veica rūpīgas pārbaudes un Grieķijā piegādājamos sūtījumos nekā aizdomīga nav atraduši," vakarrīt paziņojis kāds Atēnu policijas virsnieks. Tiesa, jau pēc vairākām stundām tika izplatītas ziņas, ka aizdomīgu sūtījumu saņēmusi Argentīnas vēstniecība Atēnās.

"Jaunie teroristi un tie, kuri viņus vada, mēģina radīt ārzemēs negatīvu iespaidu par Grieķiju. Viņu mērķis ir izraisīt ažiotāžu ārzemju medijos un radīt baiļu atmosfēru grieķu sabiedrībā," vakar rakstīja avīze Ta Nea. Savukārt liberālais laikraksts Kathimerini ar zināmu izbrīnu piebildis, ka "Grieķijā ir izaugusi jauna ekstrēmistu paaudze".