Kačiņska lidmašīnas melnās kastes ierakstā parādījušies dīvaini trokšņi

Avarējušās Polijas prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas melnās kastes ierakstu izpēti nevar pabeigt. Poļu eksperti tā arī nevar apstiprināt vēl aprīlī Krievijas puses veiktos melnās kastes atšifrējumus, jo ierakstos parādījies fona troksnis, kura iepriekš tur neesot bijis, šodien ziņo poļu mediji.

Polijas ekspertu rīcībā ir tikai ciparu ieraksta formāta kopijas. Ierakstu diskos parādījies fona troksnis, kas, visticamāk, radies, ierakstu pārnesot uz elektronisko informācijas nesēju.

Melnās kastes ražojušā uzņēmuma viceprezidents Tomašs Tuholka medijiem skaidro, ka kastēs, kas bija ievietotas prezidenta lidmašīnā, ieraksts būtībā tiek veikts parastā kasešu magnetolā. Tāpēc, pārnesot šos ierakstus uz citu informācijas nesēju, var rasties fona trokšņi un citi traucējumi.

Polijas mediji ziņo, ka eksperti patlaban visas pūles velta fona trokšņu likvidēšanai, taču, lai to izdarītu, viņiem nepieciešama detalizēta tehniskā informācija no Maskavas par ieraksta veikšanas procesu, kas Maskavai jau pieprasīta.

Jau ziņots, ka Krievijas puse maija beigās Polijas rīcībā nodeva lidmašīnā veikto ierakstu kopijas - trīs kompaktdiskus, kā arī lidmašīnā notikušo sarunu transkriptus - rakstiskā veidā.