Solidarizējoties ar Čehiju, arī Lietuva izraida divus Krievijas diplomātus

© AP/Scanpix/Leta

Lietuva, solidarizējoties ar Čehiju, izraida no valsts divus Krievijas diplomātus, piektdien paziņojis ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

"Šodien, 23. aprīlī, uz Lietuvas Ārlietu ministriju tika izsaukts Krievijas Federācijas pārstāvis Lietuvā, viņam tika izsniegta nota, kurā norādīts, ka divi Krievijas Federācijas darbinieki par darbībām, kas nav savienojamas ar diplomāta statusu, atzīti par Lietuvā nevēlamām personām, norādot viņiem septiņu dienu laikā atstāt valsti," sacījis ministrs.

Pēc viņa teiktā, tādējādi Lietuva apliecina pilnīgu atbalstu Čehijai, kura pagājušajā sestdienā izraidīja 18 Krievijas diplomātus, kas saskaņā ar Čehijas izlūkdienesta atzinumu ir Krievijas izlūkdienestu slepenie aģenti. Kā ziņots, atbildot uz to, Krievija izraidīja 20 Čehijas vēstniecības darbiniekus.

Tikmēr Lietuvas vēstniecība Maskavā piedāvājusi palīdzību čehu kolēģiem, ņemot vērā, ka viņu vēstniecībā palicis maz darbinieku.

Kā ziņots, lēmumu izraidīt Krievijas diplomātus Čehijas varasiestādes pieņēma, nonākot pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā, bet ceturtdien Prāga paziņoja, ka Čehija būs jāatstāj vēl 63 Krievijas vēstniecības darbiniekiem, lai atlikušo darbinieku skaitu pielīdzinātu tam, kāds palicis Čehijas vēstniecībā Maskavā.

Čehijas valdība arī lūgusi Eiropas Savienības un NATO partnervalstis solidarizēties ar to un izraidīt daļu Krievijas vēstniecību darbinieku.

Landsberģis norādījis, ka Lietuva savu lēmumu pieņēmusi, solidarizējoties ar partnervalstīm.

Jau ziņots, ka Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) piektdien paziņojis par lēmumu pasludināt vienu Krievijas vēstniecības diplomātu par Latvijai nevēlamu personu.

Solidaritāti ar Čehiju jau apliecinājusi arī Slovākija, paziņojot par trīs Krievijas diplomātu izraidīšanu.

Pasaulē

NATO būtiski jāpastiprina savas aizsardzības spējas un jāpalielina kaujas brigāžu skaits no 82 līdz 131, kā arī jāizveido jauni korpusi un divīzijas, kuru skaitam vajadzētu palielināties no 24 līdz 38, un tas ir tikai minimālo prasību izpildei, raksta izdevums “Defense Express”.

Svarīgākais