Pastiprina drošības pasākumus aviācijā

Vairāku valstu valdības pieņēmušas lēmumu pastiprināt aviācijas drošības kontroli pēc pagājušās nedēļas incidenta, kad AAE un Lielbritānijā pārtverti spridzekļi, kas ar kravas lidmašīnām bija sūtīti uz ASV.

Domājams, ka terora aktu bija plānojis starptautiskā teroristu tīkla Al Qaeda Arābijas pussalas atzars, kas bāzējas Jemenā.

Lielbritānija, kas jau nedēļas nogalē paziņoja, ka nepieņems kravas sūtījumus no Jemenas, nolēmusi uz laiku nepieņemt kravas arī no Somālijas, kur vērojama spēcīga islāmisko grupējumu ietekme, vēsta Reuters. Savukārt uz parastajiem pasažieriem vairāk attieksies britu lēmums neļaut lidmašīnā rokas bagāžā ņemt līdzi printeru kasetes, – tieši printeros atradušies spridzekļi, kas no Jemenas sūtīti uz ASV.

Vācija, kas jau iepriekš paziņojusi par kravu nepieņemšanu no Jemenas, tagad pieņēmusi lēmumu aizliegt savā valstī ielidot arī pasažieru lidmašīnām, kas izlidojušas no Jemenas. Jāatgādina, ka viens no spridzekļiem, kas tika atrasts Lielbritānijā, bija lidmašīnā, kas pirms tam bija nolaidusies Ķelnē. Arī Nīderlande un Francija pavēstījušas, ka nepieņems kravas lidmašīnas, kas izlidojušas no Jemenas, ziņo AFP.

Reuters atgādina, ka pagājušās nedēļas nogalē atrastās sprāgstvielas (par to sūtīšanu uz ASV informācija saņemta no Saūda Arābijas izlūkdienesta) bijušas pietiekami jaudīgas, lai eksplozijas gadījumā iznīcinātu aviolainerus. Spridzekļi bijuši izgatavoti no sprāgstvielas PETN, viena svars bijis 400 gramu, bet otra – 300 gramu. ASV jau izteikušas pārliecību, ka šo spridzekļu izgatavotājs bijis Jemenā dzīvojošais saūdarābu sprāgstvielu eksperts Ibrahīms Hasans el Asīri, kurš jau ilgāku laiku sadarbojas ar vietējo Al Qaeda šūniņu. Reuters, atsaucoties uz Izraēlas drošības ekspertiem, vēsta, ka Jemenā izgatavotās bumbas bijis faktiski neiespējami atklāt ar lidostās izvietoto standarta rentgena staru aparatūru. "Printeriem ir tik daudz detaļu, ka bez vizuālas apskates tas nav iespējams," sacījis kompānijas Tamar Explosive Simulants Technologies vadītājs Juvals Amsterdams.

Aviācijas eksperti norādījuši, ka ierobežojumi un stingrākas pārbaudes radīs problēmas kravas aviācijai, kas tikai tagad sākusi atgūties no recesijas. Piemēram, Vācijas valdība jau likusi saprast, ka, saņemot signālus par draudiem, varētu aizliegt kravas piegādes ne tikai no Jemenas, bet arī citām valstīm. Diezgan skeptiski sarunā ar Reuters izteicies žurnāla Aviation Security International redaktors Filips Baums, kurš norādījis, ka pat jaunu tehnoloģiju ieviešana nedod garantijas, ka lidmašīnās netiek nogādātas bīstamas ķimikālijas. "Līdz šim sprādzienus izdevies novērst, vienīgi pateicoties veiksmei vai cilvēkiem," viņš uzsvēris.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais