Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Navaļnija tuvākais līdzgaitnieks Vladimirs Milovs pametis Krieviju

© Reuters/Scanpix/Leta

Viens no ieslodzītā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija tuvākajiem līdzgaitniekiem Vladimirs Milovs pametis Krieviju un devies uz Eiropu.

Kā "Youtube" kanāla "Navalny Live" pārraidē pavēstīja Milovs, viņam ir svarīgs darba sektors, tāpēc, konsultējoties ar kolēģiem, viņš izlēmis aizbraukt no Krievijas, lai nenonāktu "aresta situācijā".

Viņš piebilda, ka nodarbojas ar starptautiskajiem sakariem, lai izdarītu spiedienu uz Krievijas varasiestādēm un panāktu Navaļnija atbrīvošanu.

48 gadus vecais politiķis, publicists, ekonomists un enerģētikas eksperts, bijušais Krievijas enerģētikas ministra vietnieks Milovs kanālā "Navalny Live" vadīja ekonomiskajiem jautājumiem veltītu raidījumu.

Šobrīd Navaļnija komandā Eiropā strādā viņa štābu tīkla vadītājs Leonīds Volkovs, jurists Ivans Ždanovs un citi līdzgaitnieki.

Pret līdzgaitniekiem un ar viņu saistītajām organizācijām regulāri tiek veikti reidi.

Pagājušajā nedēļā Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) juristei Ļubovai Soboļai tika piespriesti sabiedriskie darbi par mēģinājumu iekļūt slepenā dienesta aģenta dzīvokli.

Pret vairākiem opozicionāra līdzgaitniekiem ierosināta krimināllieta par sanitāro noteikumu pārkāpšanu akcijās Navaļnija atbalstam, kas 23.janvārī notika vairāk nekā 100 Krievijas pilsētās.

Pagājušajā nedēļā Maskavas prokuratūra iesniedza Maskavas pilsētas tiesā administratīvo prasību atzīt FBK, Pilsoņu tiesību aizsardzības fondu un Navaļnija reģionālos štābus par ekstrēmistiskām organizācijām.

44 gadus vecais Navaļnijs tika aizturēts 17.janvārī Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

31.martā viņš cietumā pieteica badastreiku, pieprasot pienācīgu medicīnisko aprūpi un iespēju konsultēties ar neatkarīgiem mediķiem, kuriem viņš uzticas.