Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Latvija pauž atbalstu Čehijai lēmumā izraidīt 18 Krievijas slepenos aģentus

© Postimees Grupp/Scanpix Baltics/LETA

Latvija atbalsta Čehijas lēmumu izraidīt 18 Krievijas diplomātus, kas, kā konstatējis Čehijas izlūkdienests, ir Krievijas izlūkdienestu slepenie aģenti.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) mikroblogošanas vietnē "Twitter" ierakstījis, ka Latvija "izrāda solidaritāti" Čehijas kolēģiem lēmumā izraidīt no valsts 18 Krievijas diplomātiskajā aizsegā strādājošus spiegus.

"Krievijas aģentu graujošās darbības, izraisot sprādzienu munīcijas noliktavā un nevainīgu cilvēku nāvi, ir nožēlojamas, vainīgie ir jāsoda," tviterī paudis Rinkēvičs.

Kā ziņots, lēmumu par izraidīšanu Čehijas varasiestādes pieņēma, nonākot pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā. Sprādzienā dzīvību zaudēja divi cilvēki.

Varasiestādēm ir liecības, kas norāda uz "Krievijas izlūkdienestu saistību ar sprādzienu", Čehijas premjerministra Andreja Babiša preses konferencē teikto šonedēļ citēja Čehijas Radio.

Savukārt Čehijas policija sestdien pavēstīja, ka izsludinājusi meklēšanā divus Krievijas pilsoņus - Aleksandru Petrovu un Ruslanu Boširovu, vēstīja Eiropas mediji.

Konkrēti netiek minēts, par kāda nozieguma pastrādāšanu viņi tiek turēti aizdomās, tomēr policija norāda, ka runa ir par "smagu noziegumu".

Meklēšanā izsludināti tie paši divi cilvēki, par kuru saistību ar Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu Solsberijā Lielbritānija paziņoja 2018.gadā, vēstīja Čehijas Radio.

Čehijas policija savā tīmekļa vietnē publicējusi paziņojumu, ka meklēšanā tiek izsludināti divi cilvēki, kas 2014.gadā Čehijā uzturējušies ar pasēm, kas izdotas uz Petrova un Boširova vārda.

Paziņojumā arī norādīts, ka viņi izmantojuši arī citas pases - vienam bijusi Tadžikistānas, bet otram Moldovas pilsoņa pase.

Tīmekļa vietnē publicētas meklēšanā izsludināto fotogrāfijas. Tajās redzami cilvēki, kas ir līdzīgi Solsberijas indēšanas lietā aizdomās turētajiem Petrovam un Boširovam.