Japāna no Krievijas atsauks vēstnieku

Tokija atsauks vēstnieku no Krievijas, otrdien paziņoja Japānas ārlietu ministrs Seidzi Maehara.

"Esmu nolēmis uz laiku atsaukt no Krievijas vēstnieku [Masaharu] Kono," sacīja ministrs.

Krievijas un Japānas attiecības saasinājušās, kopš pirmdien Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs apmeklēja Kuriļu arhipelāga dienvidu salu Kunaširu, ko Japāna uzskata par savu ziemeļu teritoriju daļu.

Protestējot pret Medvedeva vizīti, Tokijā uz Ārlietu ministriju tika izsaukts Krievijas vēstnieks.

"Tā kā Japāna uztur spēkā savu nostāju, ka četras ziemeļu salas pieder Japānas teritorijai, prezidenta vizīte tur ir ļoti nosodāma," pirmdien uzrunājot parlamentu, sacīja Japānas premjerministrs Naoto Kans.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka Krievijas prezidents pats izlemj, kādus savas valsts rajonus apmeklēt.

Arī Maskavā uz Ārlietu ministriju tika izsaukts Japānas vēstnieks, kur viņam tika paziņots, ka Tokijas reakcija uz Medvedeva vizīti ir nepieņemama.

1945.gadā padomju karaspēka okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna uzskata par savām ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo Traktātu par tirdzniecību un 1855.gada robežām. Maskava uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām nav apšaubāma. Domstarpības par salām kavē robežas noteikšanu un miera līguma noslēgšanu pēc Otrā pasaules kara.

Medvedeva pirmdien veiktais Kunaširas apciemojums bija pirmā reize, kad kāds Krievijas prezidents apmeklē Kuriļus salas.

Pēc vizītes viņš mikroblogošanas vietnē "Twittwer" ievietoja salas fotogrāfiju, pievienojot tai parakstu: "Cik daudz Krievijā skaistu vietu! Kunašira".

Tostarp Vašingtona vēl pirmdien Maskavu un Tokiju mudināja Kuriļu jautājumu atrisināt sarunu ceļā.

Savienoto Valstu Valsts departamenta preses sekretārs Filips Kraulijs uzsvēra, ka Vašingtonas oficiālā pozīcija paliek nemainīga - ASV atzīst Japānas tiesības uz četrām Kuriļu arhipelāga dienvidu salām.

"Mēs atbalstām Japānu jautājumā par ziemeļu teritorijām," sacīja Kraulijs. "Tomēr Savienotās Valstis jau vairākus gadus ir mudinājušas Japānu un Krieviju risināt sarunas par miera līgumu attiecībā uz šo un citiem jautājumiem."