Konflikti Afganistānā turpināsies pēc NATO karaspēka izvešanas, atzīst Pabriks

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Trešdien NATO aizsardzības un ārlietu ministru tiešsaistes sanāksmē tika pieņemts lēmumus par karaspēka izvešanu no Afganistānas. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka pastāvēja divi iemesli, kāpēc tika pieņemts šāds lēmums.

Par vienu no iemesliem ministrs minēja ASV bijušā prezidenta Donalda Trampa solījumus saviem vēlētājiem un visai sabiedrībai, ka no Afganistānas tiks izvests NATO karaspēks. Kā arī bijusi panākta zināma vienošanās ar opozicionāriem, pretiniekiem Taliban par karaspēka izvešanu.

"Daudz kur sabiedrība ir nogurusi no šīs līdzdalības, bet, ja jūs man prasītu vai Afganistāna ir gatava, es baidos teikt, ka šis konflikts tur turpināsies arī pēc karaspēka izvešanas."

NATO karaspēks Afganistānā atrodas jau 20 gadus, kopš 2001. gada 11. septembra terorakta ASV.

Pabriks uzsvēra, ka vakar tiešsaistes sanāksmē tika runāts par to, ka ja ir apstiprināts, ka karaspēks no Afganistānas tiks izvests, tad kādās situācijās NATO varēs sniegt palīdzību gan valsts valdībai, gan sabiedrībai.

"Neviens vairs nepieļaus to iespēju, kas radās situācijā ar Al-Qaida un citiem terorisma grupējumiem, kas gadiem ilgi izmantoja Afganistānas teritoriju, lai pēc tam uzbruktu nevainīgiem cilvēkiem jebkur pasaulē," atzina Pabriks un norāda, ka situācija Afganistānā ir sarežģīta.

Arī Latvijas karavīri dosies prom no misijas Afganistānā. Pabriks paredz, ka tas varētu notikt līdz septembra vidum, ja situācija nemainīsies.

Šobrīd Afganistānā ir vien astoņi Latvijas karavīri. Viņi no misijas atgriezīsies tad, kad vienība, kurā viņi strādā, pametīs Afganistānu.

Pabriks skaidroja, ka brīdī, kad no Afganistānas aizies ASV, Eiropas, NATO spēki, situācija valstī nepaliks vieglāka. Radīsies jauni izaicinājumi.

"Šeit mums ir jāizvēlas lielos vilcienos par sliktu situāciju un vēl sliktāku situāciju," tā esošos plānus komentēja Pabriks, atzīstot, ka šobrīd paliek atvērts jautājums, kā NATO spēki varēs palīdzēt Afganistānas valdībai atsevišķās krīzes situācijās.

Ministrs pauda, ka arī turpmāk Latvijai būs interese piedalīties dažādās starptautiskās misijās, jo tādējādi tiek iegūts atbalsts no citām NATO dalībvalstīm, kā arī tas ir starptautiska prestiža jautājums.

Tuvākajā laikā Latvijas karavīri dosies uz misiju Kosovā. Tajā kopumā piedalīsies 160 karavīru.

"Pasaule nekad nebūs tik droša un laba, lai mēs varētu iztikt bez ANO, Eiropas vai NATO misijām. Viņas paliks un mēs tur būsim."

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais