Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ķīnas vakcīnām "nav ļoti augsti aizsardzības rādītāji", atzīst amatpersona

© AFP/Scanpix/Leta

Ķīnas Slimību kontroles centra vadītājs Gao Fu atzinis, ka Ķīnā izstrādāto Covid-19 vakcīnu efektivitāte nav liela un ka valdība apsver vakcīnu kombinēšanu, lai panāktu lielāku efektivitāti.

Ķīnas vakcīnām "nav ļoti augsti aizsardzības rādītāji", sestdien konferencē Čendu sacīja Gao.

Pekina ir izplatījusi simtiem miljoniem vakcīnas devu uz ārvalstīm, bet pašā Ķīnā vakcinācija norit lēni.

"Pašreiz tiek oficiāli apsvērts, vai imunizācijas procesam būtu iespējams izmantot dažādas vakcīnas no dažādām tehniskajām līnijām," paziņoja Gao.

Amatpersonas preses konferencē svētdien izvairījās tieši atbildēt uz žurnālistu jautājumiem par Gao izteikumiem vai iespējamām izmaiņām valdībās vakcinācijas plānos. Bet vēl viena Ķīnas Slimību kontroles centra amatpersona atklāja, ka zinātnieki strādā pie vakcīnām, kas balstītas uz mRNA tehnoloģiju.

"Mūsu valstī izstrādātās mRNA vakcīnas atrodas klīnisko izmēģinājumu stadijā," sacīja amatpersona, bet neatklāja, kad šīs vakcīnas varētu sākt izmantot.

Eksperti uzskata, ka vakcīnu kombinēšana vai papildu devas var palielināt efektivitāti. Zinātnieki Lielbritānijā pēta, vai iespējams kombinēt uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādāto vakcīnu ar uzņēmuma "AstraZeneca" vakcīnu.

Jaunā koronavīrusa pandēmija, kas sākās 2019.gada beigās Ķīnas vidienē, ir pirmā reize, kad Ķīnas farmācijas nozare ir spēlējusi lomu pasaules reakcijā uz globālu krīzi veselības jomā.

Vakcīnas, ko izstrādājuši privātais uzņēmums "Sinovac" un Ķīnas valstij piederošā kompānija "Sinopharm", sastāda lielāko daļu no vakcīnām, kas izplatītas uz vairākiem desmitiem valstu, tostarp Meksiku, Turciju, Indonēziju, Ungāriju un Brazīliju.

"Sinovac" vakcīnas efektivitāte ir viszemākā. Zinātnieki Brazīlijā secinājuši, ka tās efektivitāte ir tikai 50,4%. Eksperti uzskata, ka 50% ir slieksnis, zem kura vakcīna ir uzskatāma par neizmantojamu.

Salīdzinājumam "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnai, kurā izmantota mRNA tehnoloģija, efektivitāte ir 97%.

Veselības nozares eksperti uzskata par mazticamu, ka Ķīnas vakcīnas tiks pārdotas ASV, Rietumeiropai vai Japānai, jo šajās valstīs būtu sarežģīti tās apstiprināt.

"Sinovac" preses pārstāvis atzina, ka dati par vakcīnas efektivitāti ir satraucoši, bet sacīja, ka tas varētu būt saistīts ar cilvēku vecumu, vīrusa paveidiem un citiem faktoriem.

Pekina vēl nav apstiprinājusi nevienu ārvalstīs izstrādātu vakcīnu izmantošanai Ķīnā.

Gao neatklāja, vai Ķīna plāno mainīt šo stratēģiju, bet sacīja, ka iespējams tiks izmantotas RNA vakcīnas.

"Visiem vajadzētu apsvērt labumus, ko mRNA vakcīnas var dot cilvēcei. Mums rūpīgi jāseko tam līdzi un mēs nedrīkstam to ignorēt tikai tāpēc, ka mums jau ir vairāku veidu vakcīnas," sacīja Gao.

Viņš iepriekš apšaubīja mRNA vakcīnu drošību. Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra "Siņhua" decembrī citēja Gao sakām, ka viņš nevar izslēgt negatīvus blakusefektus, jo mRNA vakcīnas uz veseliem cilvēkiem tiek izmantotas pirmo reizi.

Arī Ķīnas valsts mediji un populāri blogi, kas veltīti medicīnas un zinātnes jautājumiem, ir apšaubījuši "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnas efektivitāti.