Vācija aizliedz pasažieru lidojumus no Jemenas

Līdzās avio kravu pārvadājumu aizliegumam Vācija pirmdien noteikusi liegumu arī pasažieru lidojumiem no Jemenas, informē Transporta ministrija.

Drošības pasākumi pastiprināti, atklātībā nonākot informācijai, ka viens no sprāgstvielas saturošajiem sūtījumiem ticis transportēts caur Ķelni.

"Visām jemeniešu lidsabiedrībām, kas veic lidojumus uz Vāciju, noteikts lidojumu aizliegums," paskaidroja ministrijas pārstāvis. "Vācijas gaisa uzraudzības institūcijas izdevušas rīkojumu neuzņemt visus tiešos un netiešos lidojumus no Jemenas. Tas nozīmē, ka pašlaik nav atļauti lidojumi [no Jemenas] nedz uz Vāciju, nedz pār tās teritoriju."

Kā ziņots, vairākās ASV lidostās piektdien tika izsludināta trauksme, kad pasta kompānijas UPS kravas lidmašīnā, kas bija ceļā no Jemenas uz Čikāgu, pusceļā Lielbritānijas Īsmindlendsas reģionālajā lidostā piektdienas rītā tika atrasta aizdomīga paka. Tāds pats aizdomīgs sūtījums arī atrasts citas pasta kompānijas "FedEx" lidmašīnā Dubaijā, kas bija ceļā uz ASV. Aizdomīgajās pakās atradās pārveidotas printera krāsvielas kasetnes, kurām bija pievienoti vadi un kaut kāds pulveris.

Dubaijas policija paziņoja, ka "no Jemenas ar ASV piegādes kompāniju "FedEx" sūtīto aizdomīgo paku pārbaude parādīja, ka [vienā no tām] datora printera tinte saturēja sprāgstvielu".

"Ierīce bija sagatavota profesionāli un aprīkota ar elektrisko ķēdi, kas savienota ar printerī paslēptu mobilā telefona karti. Veids, kādā ietaise sagatavota, satur tādu teroristu organizāciju kā "Al Qaeda" pazīmes."

"Pateicoties ātrajai rīcībai, policija Dubaijā izjauca teroristu operāciju valstī, uz kuru tika sūtīta paka," paziņoja policija.

Pēc policijas teiktā, bumba bija profesionāla un sarežģīta ietaise, kas gatavota no tetranitropentaeritrīta (PETN) un svina - ārkārtīgi eksplozīvas kombinācijas, kas var nodarīt lielus postījumus.

Svarīgākais