Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Vācija risinās sarunas ar Krieviju par "Sputnik V" potes iegādi

© Reuters/Scanpix/Leta

Vācijas valdība plāno risināt sarunas ar Krieviju par tās Covid-19 vakcīnas "Sputnik V" iegādi, ja šo preparātu apstiprinās Eiropas Savienības (ES) medikamentu regulators, ceturtdien paziņoja Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns.

"Eiropas Komisija vakar paziņoja, ka tā neslēgs līgumus [par "Sputnik V"] kā ar citiem ražotājiem, piemēram, "BioNTech", tāpēc ES veselības ministru sanāksmē es Vācijas vārdā teicu, ka mēs risināsim divpusējas sarunas ar Krieviju," sabiedriskajai raidorganizācijai WDR pavēstīja Špāns.

Vācijas valdība pagājušajā mēnesī apliecināja, ka ir atvērta idejai par "Sputnik V" izmantošanu, ja Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) tai dos zaļo gaismu.

Šāds apstiprinājums "nodrošinās iespēju izmantot "Sputnik V" vakcinācijas kampaņās Eiropā, un būs vērts to apsvērt arī attiecībā uz Vāciju," sacīja kancleres Angelas Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts.

Bavārijas premjerministrs Markuss Zēders trešdien pavēstīja, ka Bavārija parakstījusi provizorisko vienošanos par "Sputnik V" iegādi, ja to būs apstiprinājusi EZA.

Bavārija "parakstīja saprašanās memorandu par "Sputnik" piegādēm," žurnālistiem Minhenē sacīja Zēders.

Ja EZA apstiprinās "Sputnik V", Bavārija vasarā saņems 2,5 miljonus Krievijas preparāta devu ar Bavārijas pilsētā Illertisenē bāzēta uzņēmuma starpniecību, norādīja premjers.

EZA martā uzsāka "Sputnik V" paātrinātas vērtēšanas procedūru, sperot svarīgu soli, lai ES eventuāli tiktu apstiprināta pirmā vakcīna, kas nav ražota rietumvalstīs.

Ungārija jau ir apstiprinājusi "Sputnik V" un sākusi vakcīnas izmantošanu.

"Sputnik V" izstrādājis Krievijas Gamalejas nacionālais epidemioloģijas un mikrobioloģijas centrs Maskavā.

Sākotnēji šī vakcīna ārvalstīs tika uztverta ar skepsi, jo Krievija to apstiprināja, pirms bija pabeigti plaši klīniskie pētījumi.

Taču medicīnas žurnālā "The Lancet" februārī publicēts pētījums liecina, ka Krievijā izstrādātās vakcīnas efektivitāte ir 91,6%.

"Sputnik V" apstiprināta vairāk nekā 50 valstīs un to izplata Krievijas Tiešo investīciju fonds.