Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānija iesaka cilvēkiem līdz 30 gadiem "AstraZeneca" vietā izmantot citu vakcīnu

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Lielbritānijas Medikamentu un veselības aprūpes produktu regulēšanas aģentūra (MHRA) un Apvienotā vakcinācijas un imunizācijas komiteja (JCVI) trešdien ieteica cilvēkiem vecumā līdz 30 gadiem "AstraZeneca" Covid- 19 vakcīnas vietā izmantot citu vakcīnu.

MHRA un JCVI iesaka cilvēkiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem "AstraZeneca" vakcīnas vietā izmantot alternatīvu vakcīnu, tādu kā "Pfizer/BioNtech" vai "Moderna", kas apstiprinātas lietošanai Lielbritānijā.

"Pieaugušajiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem būtu jāpiedāvā alternatīva Covid-19 vakcīna, kur šāda alternatīva ir pieejama," preses konferencē pavēstīja JCVI priekšsēdētājs Vei Šeņs.

Viņš uzsvēra, ka "mēs neiesakām apturēt nevienas personas vakcināciju nevienā vecuma grupā".

Ieteikums izvēlēties alternatīvu "AstraZeneca" vakcīnai gados jaunāku pieaugušo grupai ir "tikai aiz vislielākās piesardzības", nevis "jebkādām nopietnām bažām par drošību", viņš norādīja.

Tiem, kuri saņēmuši pirmo "AstraZeneca" vakcīnas devu, vajag saņemt otro "AstraZeneca" poti kā plānots, norādīja regulatori.

MHRA paziņoja, ka Lielbritānijā līdz 31.martam no 20,2 miljoniem ievadīto "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas devu tikai 79 gadījumos izveidojušies asins recekļi, bet 19 cilvēki miruši.

MHRA norāda, ka trombu izveidošanās risks ir aptuveni četriem cilvēkiem no miljona, kuri saņēmuši "AstraZeneca" vakcīnu.

Kā pavēstīja MHRA izpilddirektore Džūna Reina, visi 79 trombu veidošanās gadījumi bijuši pēc pirmās vakcīnas devas. Trombi izveidojušies 51 sievietei un 28 vīriešiem vecumā no 18 līdz 79 gadiem, sacīja Reina.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) trešdien paziņoja, ka asins trombu veidošanās jāuzrāda kā ļoti reta "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas blakne.

"EZA Drošuma komiteja šodien nolēma, ka neparasti trombi ar mazu trombocītu skaitu ir jāuzrāda kā ļoti reta blakne," teikts EZA paziņojumā.

Vienlaikus EZA atkārtoti norādīja, ka "AstraZeneca" vakcīnas sniegtie ieguvumi ir pozitīvi attiecībā uz tās radītajiem riskiem.

Kā pēc EZA Drošuma komitejas sēdes preses konferencē pavēstīja EZA vadītāja Emera Kuka, aģentūra ir atradusi "iespējamu saikni" starp "AstraZeneca" un retiem asins recekļu veidošanās gadījumiem.

Pēc viņas teiktā, "ticams" izskaidrojums asins trombu veidošanās gadījumiem ir imūnreakcija, un nav konstatēti konkrēti riska faktori, lai rastos trombi.

"Nav varēts apstiprināt tādus konkrētus riska faktorus kā vecums, dzimums vai medicīniskā vēsture, jo reti gadījumu novēroti visos vecumos," sacīja Kuka. "Ticams izskaidrojums šīm retajām blaknēm ir imūnrekacija uz vakcīnu."

"Covid-19 ir ļoti nopietna slimība ar augstu hospitalizācijas un nāves līmeni un katru dienu Covid joprojām izraisa tūkstošiem nāvju visā ES," norādīja Kuka.

Trešdien izplatītajā paziņojumā EZA nav noteikusi jaunus ierobežojumus vakcīnas lietošanai cilvēkiem vecumā virs 18 gadiem.