Baidens: Ja mums būs pārpalikums, mēs dalīsimies ar savām Covid-19 vakcīnām

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

ASV prezidents Džo Baidens trešdien sacīja, ka ASV dalīsies ar savām Covid-19 vakcīnu devām, "ja mums būs pārpalikums".

"Ja mums būs pārpalikums, mēs ar to dalīsimies ar pārējo pasauli," Baidens sacīja Baltajā namā.

"[Vīruss] nav kas tāds, ko var apturēt ar žogu, lai arī cik augstu jūs žogu vai mūri uzbūvētu. Tāpēc mēs nebūsim pilnīgi droši, līdz pasaule nebūs droša. Tāpēc mēs sāksim ar to, lai nodrošinātu, ka vispirms tiek gādāts par amerikāņiem, un tad mēs mēģināsim palīdzēt pārējai pasaulei."

Baidens arī sacīja, ka devis rīkojumu Baltā nama Covid-19 krīzes pasākumu koordinatoram Džefam Zaentsam un Veselības un sociālo dienestu ministrijai pasūtīt vēl 100 miljonus "Johnson & Johnson" vakcīnas devu.

ASV prezidents solījis, ka līdz maija beigām būs pietiekami daudz vakcīnu, lai sapotētu visus 260 miljonus pieaugušo amerikāņu.

ASV valdība līdz šim nodrošinājusi, ka līdz jūlija beigām tiek piegādāti 300 miljoni "Moderna" vakcīnas devu un tikpat daudz "BioNTech/Pfizer" vakcīnas devu. Abas šīs vakcīnas ir divu pošu vakcīnas, savukārt vakcinācijai ar "Johnson & Johnson" vakcīnu nepieciešama viena pote.

ASV valdība sākotnēji publiski neizteicās par "Johnson & Johnson" vakcīnas piegāžu grafiku.

Pildot vienošanos, kas saņēmis ASV valdības finansiālo atbalstu, ASV farmācijas uzņēmums "Merck" piekritis ražot konkurentu vakcīnu, lai nodrošinātu lielākas piegādes.