Poļi šķetina CIP cietumu mīklu

Polijas varas iestādes, kas izmeklē ziņas par slepeniem ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumiem šajā valstī, piešķīrušas cietušā statusu Saūda Arābijas pilsonim Abnam al Rahimam al Naširi.

Jāatgādina, ka ASV šādas lietas, kas skar aizdomās turētu teroristu pārvietošanu, izskatīt atteikušās.

"Tas ir nopietns solis uz priekšu, taču nav skaidrs, vai Polijas prokurori ir gatavi turpināt nopietnu izmeklēšanu," sarunā ar AP situāciju komentējis organizācijas Open Society Justice Initiative pārstāvis Amrits Sings. Jāatgādina, ka Polijas amatpersonas, kuru valdīšanas laikā A. al Rahims al Naširi slepeni tika nogādāts šajā valstī un ieslodzīts CIP kontrolētā cietumā, kur pratināts un spīdzināts, joprojām turpina noliegt, ka šāda ieslodzījuma vieta vispār pastāvējusi. Saūda Arābijas pilsonis tiek turēts aizdomās par 2000. gadā pie Jemenas krastiem notikušo uzbrukumu amerikāņu karakuģim Cole, viņš sagūstīts Dubaijā, bet pirms nogādāšanas uz Poliju kādu laiku pavadījis līdzīgā slepenā cietumā Taizemē. Pašlaik A. al Rahims al Naširi tiek turēts bēdīgi slavenajā Gvantanamo bāzes cietumā Kubā.

AP atgādina, ka, pēc anonīmu ASV izlūkdienesta pārstāvju sniegtas informācijas, slepenā un CIP kontrolētā ieslodzījuma vieta Polijas ziemeļos, kurai dots nosaukums Quartz, darbojusies no 2002. gada decembra līdz 2003. gada rudenim. Polijas valdība izmeklēšanu par šā cietuma eksistenci uzsāka pirms diviem gadiem pēc spēcīga Eiropas Savienības institūciju un cilvēktiesību aizsardzības organizāciju spiediena. Taču nopietna virzība uz priekšu novērojama tikai pēdējos mēnešos, kopš vara Polijā pilnībā nonākusi kreisi centrisko spēku rokās.

Pasaulē

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais