Ārlietu ministrs: Lietuva neizskatīs Baltkrievijas pieprasījumu izdot Cihanousku

© AFP / Scanpix/LETA

Lietuva neizskatīs Baltkrievijas pieprasījumu izdot Viļņā dzīvojošo Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku, piektdien pavēstījis Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

"Lietuva ir bijusi un būs mūris, aiz kura var patverties visi demokrātiskie spēki, kurus vajā režīmi," teikts Landsberģa izplatītajā paziņojumā.

"Tāpēc visi, kas atraduši patvērumu Lietuvā, var justies droši, ka netiks izdoti režīmiem - ne par savu cīņu par demokrātiju, ne par vārda brīvību, ne par ticību," uzsvēris Lietuvas ārlietu ministrs.

"Bet Baltkrievijas režīmam mēs varam pateikt - drīzāk pūcei aste ziedēs, nekā mēs sāksim izskatīt tā pieprasījumus," piebildis Landsberģis.

Jau vēstīts, ka Baltkrievijas ģenerālprokuratūra piektdien paziņoja, ka pieprasījusi Lietuvai izdot Cihanousku, kurai izvirzītas apsūdzības par "noziegumiem pret pārvaldes kārtību, sabiedrisko drošību un valsti".

Baltkrievijas izmeklētāji šonedēļ pavēstīja, ka Cihanouska kopā ar sabiedrotajiem plānojusi izraisīt nekārtības un ieņemt valdības ēkas Gomeļā.

Cihanouska šīs apsūdzības noraidījusi.

Nedēļas nogalē Cihanouskai plānots brauciens uz Ženēvu. Atrodoties ārpus Baltkrievijas, viņa tikusies ar Eiropas Savienības (ES) un Rietumu līderiem.

Cihanouska bija spiesta bēgt uz Lietuvu pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, par kuru uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa Lukašenko atkāpšanos. Opozīcija par patieso vēlēšanu uzvarētāju uzskata Cihanousku.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā sākās protesti pret Lukašenko režīmu, kas vēriena ziņā izvērās par nepieredzēt plašu masu kustību.

ES ir noteikusi sankcijas Lukašenko un viņa sabiedrotajiem, bet Lukašenko joprojām bauda Maskavas atbalstu un noraidījis domu par atkāpšanos.

Pasaulē

Krievija plāno sūtīt karā pret Ukrainu ne tikai jau ieslodzītos, bet arī tos, kuri vēl nav saņēmuši sodu - iespējams, Krievijas armijas rindas papildinās aptuveni 20 tūkstoši apsūdzēto, kuri šobrīd atrodas pirmstiesas izolatorā, vēsta “unian.net”.