Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Pāvests Francisks devies riskantā ceļojumā

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks piektdien ieradies Irākā, uzsākot vizīti Tuvo Austrumu valstī, kur kara un vajāšanu rezultātā kristiešu kopiena stipri saruksi.

Bagdādes lidostā pāvestu sagaidīja premjerministrs Mustafa al Kazemi. Lidostas zālē pāvestu sveica vairāki desmiti cilvēku ar karogiem, skanēja mūzika.

Bagdādē izvietoti tūkstošiem drošības spēku pārstāvju un daudzviet ierīkoti jauni kontrolpunkti.

Līdzās ceļam uz lidostu abās pusēs sastājušies cilvēki, kas sveica augsto viesi. Nule kā sākusies vizīte Irākas iedzīvotājos izraisījusi lielu sajūsmu.

Tiesa gan, galvaspilsētas ielas pamatā bija tukšas stingrā izolācijas režīma dēļ, kas ilgs līdz svētdienai. Ielās daudzviet izvietoti pāvesta portreti un Vatikāna karogi.

"Pateicos, ka pavadāt mani. Esmu ļoti priecīgs, ka varu atsākt ceļojumus," lidmašīnā žurnālistiem sacīja pāvests.

Vēlāk pāvests tikās ar Irākas prezidentu Barhamu Salihu, kā arī baznīcas un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem.

Savā pirmajā uzrunā Irākā pāvests aicināja izbeigt ekstrēmismu un vardarbību, sašķeltību un neiecietību.

84 gadus vecais garīdznieks vēlāk dosies uz vairākiem valsts reģioniem. Viņa vizīte ilgs četras dienas.

Viņš dosies uz dienvidiem un tur Nadžafā tiksies ar ietekmīgo šiītu garīdznieku lielajatollu Ali as Sistani

Tam sekos tikšanās ar dažādu reliģiju pārstāvjiem Ūrā, kas Bībelē minēta kā Vecās Derības patriarha Ābrama dzīves vieta.

Svētdien pāvests dosies uz ziemeļiem, uz autonomo Kurdistānu, bet tad uz Mosulu un Karakošu, kur viņš lūgsies par džihādistu grupējuma "Islāma valsts" upuriem.

Grupējums 2014.gadā sagrāba plašas teritorijas Irākas ziemeļos. Tūkstošiem cilvēku tika nogalināti vai devās bēgļu gaitās.

Kristiešu skaits Irākā savulaik pārsniedz miljonu, bet kara, reliģisko vajāšanu un ekonomiskās lejupslīdes rezultātā tas sarucis, un šobrīd viņu skaitu lēš robežās starp 250 000 un 400 000.

Kairā ietekmīgās musulmaņu sunnītu organizācijas "Al Azhar" vadītājs Ahmeds at Tajebs pāvesta vizīti raksturoja kā "vēsturisku un drosmīgu".

"Tā visai irākiešu tautai sūta miera, solidaritātes un atbalsta vēstījumu," sacīja Tajebs, kas pats ar pāvestu ticies Apvienotajos Arābu Emirātos 2019.gada sākumā.