Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas amatpersona apstiprina Navaļnija pārvešanu uz cietumu

© Reuters/Scanpix/Leta

Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs tiek konvojēts no Maskavas izmeklēšanas izolatora "Matrosskaja tišina" uz soda izciešanas koloniju, piektdien žurnālistiem pavēstīja Federālā Sodu izpildes dienesta priekšnieks Aleksandrs Kalašņikovs

"Viņš atbilstoši tiesas lēmumam devies uz turieni, kur viņam šobrīd ir jābūt. Viss ir izdarīts likuma un pastāvošās likumdošanas ietvaros," Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti" citē Kalašņikova teikto.

Amatpersona neatklāja to, uz kuru cietumu tieši Navaļnijs tiek pārvests, bet uzstāja, ka opozicionārs sodu izcietīs "pilnīgi normālos apstākļos".

"Es grantēju, ka viņa dzīvībai un veselībai draudu nav," piebilda Kalašņikovs.

Navaļnija advokāts Vadims Kobzevs atzina, ka nav informēts par to, kur šobrīd atrodas viņa klients.

Kad Navaļnijs tiks nogādāts kolonijā, varasiestādēm ir jāpaziņo opozicionāra tuviniekiem vai advokātam, kur viņš atrodas. Pašas pārvešanas laikā sakaru ar notiesāto nav.

Krievijas mediji iepriekš ziņoja, ka Navaļnijs, kas līdz šim atradās augstākā drošības līmeņa ieslodzījuma vietā Maskavā, visticamāk, tiks pārvests uz cietumu Krievijas rietumos.

44 gadus vecais Navaļnijs tika aizturēts 17.janvārī Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa saindēšanas stāv Kremlis, kas šīs apsūdzības ir noraidījis.

Federālais Sodu izpildes dienests Navaļnija aizturēšanu skaidroja ar to, ka Navaļnijs esot pārkāpis viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumus, un tiesa šomēnes to nomainīja pret reālu trīsarpus gadu cietumsodu.

Apelācijas lietā tiesa viņam samazināja cietumsodu par pusotru mēnesi, ieskaitot mājas arestā pavadīto laiku. Ieskaitot visu mājas aresta laiku, Navaļnijam kolonijā būs jāpavada divi gadi un seši mēneši, cietumsoda termiņš beigsies 2023.gada vasarā.

Navaļnija apcietināšana izprovocēja Krievijā plašus protestus, kuru laikā policija aizturēja aptuveni 11 000 cilvēku.

Navaļnijs lietu, kurā 2014.gadā tika notiesāts par krāpšanos, uzskata par safabricētu, un Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) 2017.gadā atzina, ka "Yves Rocher" lietā par krāpšanos pārkāptas opozicionāra tiesības uz taisnīgu lietas izskatīšanu. Navaļnijam tika izmaksāta kompensācija, tomēr Krievijas Augstākā tiesā spriedumu atzina par likumīgu un atteicās to mainīt.

ECT šomēnes pieprasīja Navaļniju atbrīvot, jo saskata prasītāja veselības un dzīvības apdraudējumu. Taču Krievijas valdība noraidīja ECT prasību, nodēvējot to par nelikumīgu jaukšanos Krievijas iekšējās lietās.

Krievijas amatpersonas ir noraidījušas ASV un Eiropas Savienības (ES) aicinājumus atbrīvot Navaļniju un pārstāt apspiest viņa atbalstītājus.

ES dalībvalstu ārlietu ministri šonedēļ nolēma piemērot sankcijas Krievijas amatpersonām, kas saistītas ar Navaļnija ieslodzīšanu.