Francijas Senāts apstiprina pensiju reformas likumprojekta galīgo versiju

© Scanpix/AFP

Francijas parlamenta Senāts otrdien apstiprināja prezidenta Nikolā Sarkozī pensiju reformas likumprojekta galīgo versiju, kurā paredzēts pensionēšanās vecumu paaugstināt no 60 uz 62 gadiem, ziņo aģentūra France Presse.

Par likumprojekta pieņemšanu balsoja 177 deputāti, pret bija 151. Tagad dokuments tiks nodots parlamenta apakšnamam - Nacionālajai sapulcei -, un tur tas formāli tiks apstiprināts, kā sagaida, trešdien. Līdz ar to būs pavērts ceļš, lai likumprojektu varētu parakstīt Sarkozī un dokuments iegūtu likuma spēku.

"Šis ir vēsturisks balsojums," sacīja nodarbinātības ministrs Ēriks Vērts, paužot prieku par uzvaru, kas panākta pēc 143 stundas ilgušajām debatēm.

Vēl pirmdien Sarkozī vecākais padomnieks sociālajos jautājumos sacīja, ka prezidents likumu parakstīs un iesniegs to oficiālajam laikrakstam 15.novembrī vai arī ap šo datumu.

Tostarp arodbiedrības gatavojas jaunam protestu vilnim, kas sāksies ceturtdien ar vispārējo streiku un demonstrāciju dienu, šādi cenšoties Sarkozī vēl pirms likuma parakstīšanas pārliecināt par labu tam, ka viņš no ieceres atsakās vai arī maina nosacījumus.

Kopš 1982.gada Francijas strādājošajiem bijušas tiesības pelnītā atpūtā doties 60 gadu vecumā, un šī iespēja tiek uzskatīta par vienu no būtiskākajiem toreizējā prezidenta Fransuā Miterāna panākumiem.

Taču pašreizējais prezidents uzstāj, ka laikā, kad aizvien pieaug dzīves ilgums un palielinās budžeta deficīts, Francija vairs nevar atļauties strādājošos laist pensijā agrāk, nekā to dara citas industriāli attīstītas valstis.

Savukārt pensiju sistēmas reformas pretinieki apgalvo, ka tā netaisnīgi sodot strādājošos par globālās finanšu sistēmas izraisīto krīzi, un aicina tā vietā aplikt ar lielākiem nodokļiem bankas un bagātos.

Pasaulē

2000. gada jūlija sākumā Tallinā daudzdzīvokļu mājā aizsērēja kanalizācijas sistēma, un pirmā stāva dzīvokļa tualetē pēkšņi uzpeldēja gaļas gabali. Kā stāsta dzīvokļu mājas valdes loceklis, bijuši vairāki aizsprostojumi, un ne reizi vien izsaukti santehniķi. Ar šokējošo stāstu dalās “postimees.ee”.

Svarīgākais