Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ņujorkā atrasts jauns Covid-19 paveids

© AFP/SCANPIX/LETA

Divas atsevišķas zinātnieku grupas atklājušas satraucošu jaunu Covid-19 paveidu Ņujorkā un citiet ASV ziemeļaustrumos, vēsta CNN.

Pētnieki šo paveidu nosaukuši par "B.1.526". Tas parādījies pacientiem dažādos Ņujorkas rajonos, kā arī vairākās vietās valsts ziemeļaustrumos.

Viena no mutācijām šajā infekcijas paveidā ir līdzīga Dienvidāfrikā atrastajam Covid-19 paveidam, kas zināms ar nosaukumu "B.1.351". Šķiet, ka tas spēj izvairīties arī no organisma reakcijas uz vakcīnām un izplatās aizvien plašāk.

Zinātnieki secinājuši, ka jaunais Ņujorkas paveids sācis izplatīties decembra beigās. Pēdējās divās nedēļās tas jau veidojot 12,7% no visiem atklātajiem Covid-19 gadījumiem.

Mutāciju šajā paveidā, kas visvairāk uztrauc pētniekus, sauc par E484K, un tā vīrusam dod iespēju paslīdēt garām dažām no ķermeņa imūnsistēmas aizsargreakcijām, kā arī atļautajām monoklonālo antivielu ārstēšanas metodēm.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā no 96 sekvenētajiem Covid-19 gadījumu paraugiem 8% gadījumu atklāts Lielbritānijas paveids,pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Viņš skaidroja, ka netiek izslēgta iespēja, ka pēc aptuveni četrām nedēļām šis paveids būs dominējošais Latvijā. Tāpat, kā liecina ārvalstu novērojumi, šī paveida izplatība divkāršojas ik pēc divām nedēļām.