Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījums apstiprina "Pfizer" Covid-19 vakcīnas efektivitāti par 94%

© Reuters/Scanpix/Leta

ASV farmācijas uzņēmuma "Pfizer" vakcīna pret Covid-19 ir izrādījusies efektīva par 94% plašā pētījumā, kurā bija iesaistīti 1,2 miljoni cilvēku Izraēlā.

Pētījuma rezultāti, kas trešdien tika publicēti ASV medicīnas žurnālā "New England Journal of Medicine", arī parādīja, ka šī vakcīna, iespējams, rada spēcīgu aizsardzību pret inficēšanos un tas ir svarīgs elements slimības tālākas nodošanas pārtraukšanā.

"Fakts, ka šīs vakcīnas darbojušās tik labi reālajā pasaulē (..) tiešām vedina uzskatīt, ka, ja pasaules valstis spēs rast gribu, mums tagad ir līdzeklis Covid-19 izbeigšanai uz visiem laikiem," sacīja pētījumā neiesaistīts virusologs Bens Neimans no universitātes Teksasā.

Eksperiments tika veikts no 20.decembra līdz 1.februārim - periodā, kad Izraēlā bija plaši sastopams jaunāks koronavīrusa paveids, kas pirmoreiz identificēts Lielbritānijā. Ņemot vērā šo apstākli, augstā vakcīnas efektivitāte ir vēl iespaidīgāka.

Apmēram 1,2 miljoni cilvēku tika sadalīti vienlīdzīgās vakcinēto un nevakcinēto grupās. Katram vakcinētajam dalībniekam tika piemeklēta nevakcinēta "kontrolpersona" ar līdzīgu vecumu, dzimumu, ģeogrāfiskiem, medicīniskiem un citiem raksturojumiem.

Pētnieki tad reģistrēja rezultātus 14-20 dienas pēc pirmās devas un septiņas vai vairāk dienas pēc otrās devas.

Efektivitāte pret simptomātisku inficēšanos bija 57% 14-20 dienas pēc pirmās devas, bet pieauga līdz 94% septiņas dienas pēc otrās devas, kas ir ļoti tuvu 95% efektivitātei, kura tika sasniegta trešās fāzes klīniskajos izmēģinājumos.

Otrās devas saņēmēji arī bija ieguvuši augstu aizsardzību pret hospitalizāciju un nāvi.

Pētījumā arī konstatēts, ka cilvēkiem, kuri saņēmuši otro devu, bija par 92% zemāka iespējamība vispār inficēties salīdzinājumā ar tiem, kas nebija vakcinēti.