Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Mafija Itālijā izmantojot pandēmiju ietekmes stiprināšanai

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Itālijas mafija spējusi gūt labumu no koronavīrusa pandēmijas, lai stiprinātu savas noziedzīgās aktivitātes, konstatēts Mafijas apkarošanas izmeklēšanas direktorāta (DIA) ziņojumā

Mafijas locekļi finansiāli atbalstījuši indivīdus, ģimenes un uzņēmumus, kas piedzīvojuši grūtības pandēmijas radītās krīzes rezultātā, liecina informācija par 2020.gada pirmo pusi.

Pastāv risks, ka šos cilvēkus mafija laikā gaitā absorbēs, vai arī viņi kļūs par instrumentiem naudas atmazgāšanā.

Kalabrijas mafija "Ndrangheta" atbalstījusi grūtībās nonākušos, maksājot viņiem par nelegālu darbu un radot psiholoģisku atkarību no Itālijas visietekmīgākās noziedzīgās organizācijas, teikts ziņojumā, kas otrdien iesniegts Itālijas parlamentam.

Mafijas organizācijas turklāt palielinājušas ietekmi civildienestā, kā liecina dati par nelegālo ietekmi un krāpšanos valsts sektorā, konstatējuši izmeklētāji.

Pastāv risks, ka Eiropas Savienības pēcpandēmijas atjaunošanas fonda finanses galu galā nonāks mafijas rokās, brīdina eksperti.

Itālija plāno izmantot Briseles palīdzību investīcijām ekonomikā. Tāpēc ir būtiski svarīgi pārtvert mafijas grupējumu signālus, ja viņi mēģina piekļūt šīm finansēm, teikts ziņojumā.

Stingrā karantīnas režīma dēļ samazinājies laupīšanas gadījumu skaits. Mazumā gājusi arī viltotu preču izgatavošana un zagtu mantu pieņemšana, liecina dati par 2020.gada posmu no aprīļa līdz septembrim, salīdzinot ar analoģisku posmu 2019.gadā.

Tiesa gan, narkotiku tirdzniecība un kontrabanda palielinājusies.