Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Spānijas Galisijas reģionā vakcinēšanās būs obligāta; paredzēti naudas sodi tiem, kuri atteiksies

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Spānijas Galisijas reģiona valdība grasās ar likumu noteikt, ka vakcinēšanās pret jauno koronavīrusu ir obligāta visiem reģiona 2,7 miljoniem iedzīvotāju.

Personām, kas atteiksies vakcinēties, varēs piemērot no 1000 līdz 60 000 eiro lielu sodanaudu.

Galisijas premjers Alberto Nunjess Feiho ar šo paziņojumu nāca klajā otrdien, bet reģiona valdība jau kopš novembra strādā pie attiecīga likuma pieņemšanas.

Gaidāms, ka likumprojekts drīzumā tiks apstiprināts Galisijas parlamentā.

Saskaņā ar likumprojektu, personas, kas tiks uzaicinātas vakcinēties, bet nepamatoti atteiksies to darīt, varēs tikt sodītas ar 1000 līdz 3000 eiro lielu sodanaudu. Šāds atteikums tiks uzskatīts par nelielu likumpārkāpumu.

Savukārt gadījumos, kuros personas, atsakoties vakcinēties, var "radīt risku vai nopietnu kaitējumu sabiedrības veselībai", paredzēta no 3000 līdz 60 000 eiro liela sodanauda. Tas tiks uzskatīts par nopietnu likumpārkāpumu.

Taču likumprojektā nav detalizēti izklāstīts, kādi tieši gadījumi tiks uzskatīti par nopietniem likumpārkāpumiem, tādēļ iespējams dažādas interpretācijas.

Spānijas Veselības ministrija līdz šim pieturējusies pie uzskata, ka vakcinēšanās pret jauno koronavīrusu nedrīkst būt obligāta, bet Spānijas valdība decembrī izlēma, ka reģistrēs personas, kas atteiksies vakcinēties.

Galisijā 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir 216, bet Spānijā vidēji tas ir 251.

Galisija ir pirmais Spānijas reģions, kas noteicis par obligātu vakcinēšanos pret Covid-19. Taču sabiedrībā šis solis izpelnījies pretrunīgus vērtējumus. Daudzi to nodēvējuša par diktatorisku.

Spānijas medicīnas ziņu vietne "Redacción Medica" vēsta, ka likumprojektā ir arī pants par "ļoti nopietniem likumpārkāpumiem", par ko var tikt piemērota līdz pat 600 000 eiro liela sodanauda. Tas attiektos uz tādiem gadījumiem kā veselības aprūpes darbinieka izvairīšanās no karantīnas.

Sociālo pētījuma centra decembrī veiktā aptauja liecina, ka vairāk nekā 40% Spānijas iedzīvotāju nevēlas vakcinēties. Taču kopš tā laika vakcīnu popularitāte varētu būt pieaugusi, jo vēl viena aptauja, kas tika veikta februāra sākumā, liecināja, ka vairāk nekā puse spāņu vēlas saņemt vakcīnu tik drīz, cik iespējams.