Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānija paātrinās vakcinācijas kampaņu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/LETA

Lielbritānijas valdība paudusi apņemšanos līdz jūlija beigām piedāvāt pirmo poti pret Covid-19 visiem pieaugušajiem valsts iedzīvotājiem un gatavojas pakāpeniski atvieglot trešās karantīnas laikā noteiktos ierobežojumus.

Kā svētdien norādījis premjerministrs Boriss Džonsons, vakcinācijas kampaņu paredzēts paātrināt, lai cilvēki vecumā virs 50 gadiem pirmo vakcīnas devu varētu saņemt jau līdz aprīļa vidum.

Saskaņā ar agrākajiem plāniem visiem iedzīvotājiem pirmo devu bija paredzēts nodrošināt līdz septembrim, bet cilvēkiem, kas vecāki par 50 gadiem, - līdz maijam.

Vienlaikus premjers uzsvēris, ka ierobežojumi tiks mazināti "piesardzīgi un pakāpeniski".

Pandēmija Lielbritānijā prasījusi kopumā vairāk nekā 120 000 cilvēku dzīvības. Apvienotā Karaliste decembrī kā pirmā pasaulē sāka masveida vakcinācijas kampaņu, un vismaz vienu devu jau saņēmuši vairāk nekā 17 miljoni cilvēku jeb trešā daļa valsts iedzīvotāju.

Pēc ierobežojumu atvieglošanas Ziemassvētku laikā atkal strauji pieauga saslimstība un hospitalizēto pacientu skaits, tādēļ janvāra sākumā valdībai nācās ieviest jaunu karantīnas režīmu, slēdzot skolas un apturot mazāk svarīgo uzņēmumu un viesnīcu darbību.

Tagad, kad vīrusa izplatība atkal sākusi palēnināties un sākotnējie dati ļauj domāt, ka vakcinācija pasargā cilvēkus no smagas slimības gaitas, valdība tiek mudināta ļaut sabiedrībai atgriezties ierastajā dzīvē.

Pirmdien Džonsonam jāinformē par situāciju parlaments, un paredzams, ka tiks pieņemts lēmums no 8.marta atkal atvērt skolas, tomēr skolotāju arodorganizācijas uzskata, ka ļaut visiem skolēniem atgriezties skolās vienlaikus būtu tuvredzīgs.

"Saprotams, ka mēs visi gribam atgriezties normālā ikdienā, taču ir jābūt piesardzīgiem," telekanālam "Sky News" svētdien sacījis veselības ministrs Mets Henkoks, atgādinot, ka slimnīcās joprojām atrodas gandrīz 20 000 Covid-19 pacientu.

Gaidāms, ka valdība no 8.marta piedāvās arī citus atvieglojumus, kas atļautu plašākas aktivitātes brīvā dabā, bet par pilnīgu veikalu un ēstuvju darba atsākšanu un sporta pasākumiem ar skatītājiem vēl netiks runāts.

Kā raidsabiedrībai BBC izteicies Londonas Higiēnas un tropu medicīnas skolas epidemiologs Džons Edmundss, jāpatur prātā, ka lielākā daļa sabiedrības tomēr vēl nav ieguvusi imunitāti.