Haiti cer pieveikt holeru

Haiti amatpersonas paziņojušas, ka valstī novērotais holeras uzliesmojums izplatās aizvien lēnāk un parādījušās cerības to pieveikt, kamēr holera nav izvērtusies par epidēmiju. Vakar tika ziņots, ka slimība prasījusi 253 cilvēku dzīvības, bet vēl vairāk nekā 3000 cilvēku ar to inficējušies.

Haiti veselības aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Gabriels Timote vakar paziņojis, ka upuru skaits joprojām pieaug, taču lēnāk nekā iepriekšējās 24 stundās. "Slimības visvairāk skartajos apvidos reģistrēts gan mazāks bojāgājušo, gan mazāks inficēto skaits," viņa sacīto citē BBC. Viņš arī samērā optimistiski paziņojis, ka izdosies ierobežot slimības izplatīšanos galvaspilsētā Portoprensā, kur pagājušās nedēļas nogalē tika reģistrēti pieci pirmie saslimšanas gadījumi. Gan G. Timote, gan ANO Humāno lietu koordinācijas birojs (OCHA) uzsvēruši, ka visi šie cilvēki, kuri tagad ir izolēti, inficējušies, apmeklējot Artibonitas rajonu, kur uzliesmoja slimība.

"Šie gadījumi neliecina par epidēmijas izplatīšanos, jo tie nav jauni infekcijas perēkļi," sacīts OCHA paziņojumā, kurā uzsvērts, ka pagaidām nav nekādu pazīmju, ka holera draud izplatīties uz telšu pilsētiņām ap Portoprensu, kur joprojām dzīvo ap 1,3 miljoni šāgada zemestrīcē mājokļus zaudējušu haitiešu. Tiesa, gan OCHA, gan G. Timote atturējušies prognozēt, vai holeras uzliesmojuma maksimuma punkts jau ir pārvarēts. Organizācijas Glābiet bērnus pārstāve Sāra Džeikobsa uzsvērusi, ka pašlaik svarīgākais ir informēt cilvēkus par nepieciešamību ievērot personisko higiēnu un uzturā izmantot tikai tīru dzeramo ūdeni. Euronews vēsta, ka vietējie speciālisti kopā ar ārzemju kolēģiem tikmēr mēģina noskaidrot, kādēļ holeras uzliesmojums izcēlies tieši Artibonitas rajonā, kas relatīvi maz cieta postošajā zemestrīcē.