Neapole slīkst atkritumos

© Scanpix/AFP

Itālijas valdības piedāvātais kompromiss uz laiku atlikt jaunas atkritumu izgāztuves ierīkošanu Vezuva piekājē netālu no Tercinjo pilsētas, nav apmierinājis vietējos iedzīvotājus un Neapolei tuvējo pilsētu mērus.

Atkritumu izvešana no Neapoles joprojām ir bloķēta, pilsētā sakrājies ap 2400 tonnu atkritumu, un Eiropas Komisija jau piedraudējusi noteikt sankcijas pret Itāliju, ja tā nespēs šo krīzi atrisināt.

Svētdien Itālijas premjera Silvio Berluskoni deleģētais civilās aizsardzības dienesta priekšnieks Gvido Bertolazo piedāvāja kompromisu – plānotā jaunās izgāztuves ierīkošana tiek atlikta, bet cilvēki nekavējoties pārtrauc protestus un ļauj līdz galam aizpildīt veco izgāztuvi pie Tercinjo, vēsta BBC. Tomēr šāds risinājums tuvējo pilsētu mērus, kuri pauž iedzīvotāju gribu, nav apmierinājis, jo dokumentā ir runa tikai par jaunas izgāztuves ierīkošanas atlikšanu, nevis atteikšanos no šāda plāna. "Mēs nolēmām dokumentu neparakstīt, jo tajā nav iekļautas papildu garantijas, ka otrā izgāztuve Tercinjo netiks atvērta, – to prasa mūsu vēlētāji," sarunā ar AFP sacījis Boskoreales pilsētas mērs Dženaro Langella. Šodien paredzēta vēl viena mēru un G. Bertolazo tikšanās, taču Itālijas valdības pārstāvis norādījis, ka valdība jau tāpat ir maksimāli piekāpusies un premjers solījis ieguldīt 14 miljonus eiro jau esošās izgāztuves rekonstrukcijā.

Reuters atgādina, ka situācija ar atkritumu utilizāciju Neapolē un tās apkaimē ir kritiska jau gadiem ilgi. Savulaik šis bizness bija nonācis organizētās noziedzības grupējumu un korumpētu ierēdņu rokās, kuri nerūpējās par atkritumu pārstrādi, strauji piepildot izgāztuves, kas ierīkotas netālu no Neapoles. Arī 2008. gadā notika protesti, kuru dēļ atkritumi nedēļām ilgi netika izvesti no Neapoles. Toreiz situāciju īsi pēc uzvaras parlamenta vēlēšanās atrisināja S. Berluskoni, tomēr speciālisti uzsver, ka jau esošo izgāztuvju noblietēšana un daļas atkritumu pārvešana pārstrādei citos valsts reģionos bijusi tikai pagaidu risinājums. Uz to norādījis arī Eiropas Savienības vides komisārs Janežs Potočņiks, kurš sestdien paziņoja, ka Itālijai draud tiesu darbi un liels naudas sods par nespēju uzlabot situāciju atkritumu utilizācijā ap Neapoli.

Vietējo iedzīvotāju protesti pret esošo izgāztuvju pārlieku lielu piepildīšanu un jaunas ierīkošanu (to plānots ierīkot tikai dažu simtu metru attālumā no Vezuva nacionālā parka robežas) sākās pirms vairākām nedēļām. Naktī uz svētdienu demonstrācijas pārauga vardarbībā un sadursmēs ar policiju, kurās ievainoti vismaz seši policisti.

Pasaulē

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais