Dodoties ar "Tallink" prāmi uz Somiju, būs jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests vai ārsta izziņa

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

No nākamās otrdienas, 2021.gada 23.februāra līdz turpmākam paziņojumam Tallink lūgs pasažierus, kas dodas uz Somiju, uzrādīt negatīvu Covid-19 testa rezultātu vai ārsta medicīnisko izziņu, kas apstiprina, ka pasažieris ir atveseļojies no koronavīrusa, informē  AS Tallink Latvija.

Jaunā prasība ir ieviesta, ņemot vērā Somijas Veselības inspekcijas stingros norādījumus visām kuģniecības kompānijām, kas veic pasažieru pārvadājumus starp Somiju un kaimiņvalstīm.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, uzņēmums uzskatīs par derīgu vienu no diviem dokumentiem, kuru būs nepieciešams uzrādīt pirms uzkāpšanas uz kuģa, kas dodas uz Somiju. Dokumentu būs nepieciešams uzrādīt uzņēmuma klientu apkalpošanas personālam Tallinas vai Stokholmas ostā, kā arī Somijas robežsardzei un veselības inspekcijas personālam, ierodoties Somijā.

Par derīgiem dokumentiem tiks uzskatīts negatīvs Covid-19 testa rezultāts, kas veikts ne agrāk kā 72 stundas pirms ceļojuma vai ģimenes ārsta izziņa par saslimšanu un atveseļošanos ar Covid-19 vīrusa izraisīto slimību (pēdējo 6 mēnešu laikā).

Apliecinājumam par negatīvo Covid-19 testa rezultātu jāsatur informācijai par pārbaudīto personu, par laboratoriju, kas veica testu, testa veikšanas datumu (ne agrāk kā 72 stundas pirms uzkāpšanas uz kuģa), testa veidu (PCR vai antivielu tests), testa rezultātu (negatīvs).

Apliecinājumu nav nepieciešams uzrādīt bērniem līdz 12 gadu vecumam, kuģa apkalpei, personām, kas ceļo uz/no Somijas darba vajadzībās, kravas automašīnu vadītājiem, kas veic darba pienākumus, citām svarīgām personām, kuru darba pienākumu veikšana kļūst neiespējama, ievērojot jaunās prasības.

Tāpat dokumenti netiks pieprasīti no personām, kas ar kuģi atgriežas no Somijas un kuri nenokāpa no kuģa Igaunijā vai Zviedrijā.

"Jau šobrīd notiek sagatavošanās darbi, lai tiktu ieviestas un ievērotas jaunās prasības no nākamās otrdienas, 23.februāra. Mēs darīsim visu iespējamo, lai palīdzētu un atbalstītu Somijas varas iestādes viņu centienos ierobežot Covid-19 vīrusa izplatību Somijā. Tajā pat laikā ceram, ka stājoties spēkā jaunām prasībām, Somijas valdība atvieglos šobrīd spēkā esošos ieceļošanas Somijā ierobežojumus, kas tika ieviesti 27.janvārī un ir spēkā līdz 2021.gada 25.februārim, tādējādi uzlabojot to ģimeņu situāciju, kuru dzīve un darbs ir sadalīts vairākās valstīs," komentē Tallink Grupp valdes priekšsēdētājs Pāvo Negene.

Šis ieteikums ir papildu solis, lai ierobežotu Covid-19 vīrusa izplatību. Pārējie, iepriekš ieviestie un šobrīd spēkā esošie ceļošanas ierobežojumi (piemēram, saistītie ar darba braucieniem), paliek spēkā.