Lielbritānijas vēstnieks Latvijā: Latvijai vakcinācijas programmu vajadzētu uztvert ļoti nopietni

© f64.lv, Kaspars Krafts

Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Kīts Šenons LTV raidījumam "Rīta panorāma" atzina, ka Lielbritānijā vakcinācija pret Covid-19 noris ļoti raiti. Pašlaik Lielbritānijā pret Covid-19 vakcinēti jau 15 miljoni cilvēku.

Covid-19 pandēmija Lielbritāniju ir smagi skārusi.

"Situācija Lielbritānijā ir, kā citās valstīs, visnotaļ smaga," atzina vēstnieks.

Šobrīd Lielbritānijā vīrusa izplatība ir diezgan augsta. Tomēr vēstnieks atzina, ka Lielbritnānijā ir izdevies ļoti veiksmīgi realizēt vakcinācijas programmu. Pašlaik Lielbritānijā pret Covid-19 vakcinēti jau apmēram 15 miljoni jeb 22% iedzīvotāju.

"Svarīgi, ka vairāk nekā 90% ir 70 gadus vecie iedzīvotāji," atzina Šenons.

Tomēr par spīti veiksmīgajam vakcinācijas procesam, valstī tāpat ir noteikti ierobežojumi, kuri ir jāievēro iedzīvotājiem. Vēstnieks pauda, ka līdzīgi kā Latvijā, arī Lielbritānija ir jāievēro sociālā distancēšanās, kas ir ļoti būtiska vīrusa izplatības mazināšanā, kā arī skolu darbība ir ierobežota.

"Tās pašas problēmas ar kurām saskaras citas valstis."

Vislielākās bažas Lielbritānijā rada jaunā Covid-19 paveida izplatīšanās. Lielbritānijā no Brazīlijas "ienāca" viens no atklātajiem Covid-19 paveidiem. Tādējādi Lielbritānija ir lēmusi ierobežot ieceļošanu no 33 valstīm. Līdz ar to cilvēkiem no šīm valstīm ierodoties Lielbritānijā ir jāievēro karantīna.

Ieceļojot no Latvijas nav jāievēro karantīna, taču ir jādodas desmit dienu pašizolācijā un jānodod divas reizes Covid-19 analīzes.

Vēstnieks atzina, ka Lielbritānijā sabiedrība kopumā ievēro noteiktos ierobežojumus, taču cilvēki ir no tiem noguruši. Pateicoties veiksmīgajam vakcinācijas procesam, samazinās inficēto personu skaits un tādējādi ir redzama pozitīva ietekme, līdz ar to sabiedrības atbalsts palielinās.

"Mēs visi vēlamies, lai šī situācija ātrāk beigtos."

Vakcinācija ir visas pasaules problēma. Brīdi, kad visi būs vakcinēti, tad mēs varēsim justies drošībā.

Šenons uzsvēra, ka Latvija no Liebritānijas varētu mācīties to, ka vakcinācijas programma ir jāuztver ļoti nopietni. Tai pašlaik ir jābūt valsts prioritātei. Tie, kuri nodrošina vakcinācijas pakalpojumus un atbildīgajām ministrijām ir jāizturas pret potēšanu ļoti nopienti.

Lielbritānija veiksmīgi realizē vakcinācijas biroju izveidi cilvēkiem ērtās un ļoti pieejamās vietās, piemēram, sporta zālēs.

Valdība Lielbritānijā ļoti rūpīgi iedzīvotājiem stāsta par vakcinēšanās nepieciešamību un to drošību, tādējādi iedrošinot cilvēkus potēties.

Pasaulē

Mediju vidū klīst baumas, ka kopš prinča Harija un viņa sievas Meganas Mārklas pārcelšanās uz ASV Velsas princese Keita palikusi vienīgā, kas bija pielaidīga pret aizvainotajiem radiniekiem, turklāt Keita Midltone, iespējams, joprojām uztur siltas attiecības ar vīra brāli, raksta “Fox News”.

Svarīgākais