Lietuva sākusi sauszemes ceļu kontroli Polijas robežas virzienā

© AP/SCANPIX/LETA

Lietuva nolūkā iegrožot jaunā koronavīrusa mutāciju izplatību no trešdienas rīta sākusi sauszemes ceļu kontroli Polijas robežas virzienā, pārbaudot, vai autobraucēji, kas ierodas vai atgriežas Lietuvā no kaimiņvalsts puses, ir testējušies, reģistrējušies Nacionālā sabiedrības veselības centra (NVSC) tīmekļa vietnē un snieguši par sevi nepieciešamos datus.

Jau kopš pagājušās nedēļas tāda kontrole tiek veikta Lietuvas lidostās un Klaipēdas jūras ostā. Lēmumu to attiecināt arī uz sauszemes ceļiem Polijas robežas virzienā pirmdien pieņēma valdības ārkārtējo situāciju komisija.

Veikt pārbaudes NVSC darbiniekiem palīdz robežsargi, kas to iepriekš jau darījuši arī lidostās un jūras ostā.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījis Valsts robežsardzes dienesta preventīvās darbības nodaļas priekšnieks Ģiedrjus Mišutis, atklājies, ka vairāki desmiti pārbaudīto braucēju NVSC anketas nav aizpildījuši, un viņiem likts to izdarīt uz vietas.

Pēc viņa teiktā, nekādi sastrēgumi pie robežas neveidojas un situācija ir laba gan Kalvarijas, gan Lazdiju robežpunktu virzienā. Arī paši braucēji nekādas pretenzijas pret pārbaudēm nav izteikuši.

Gadījumi, kad anketās kāds būtu norādījis nepatiesu informāciju, līdz šim nav atklāti.

Visiem ceļotājiem, kas Lietuvā ierodas no ārvalstīm, jāuzrāda pēdējo 48 stundu laikā veikts negatīvs Covid-19 testa rezultāts vai arī jāveic tests, ierodoties Lietuvā, un desmit dienas jāpavada izolācijā ar iespēju izolāciju saīsināt, septītajā dienā par saviem līdzekļiem veicot polimeriāzes ķēdes reakcijas testu, ja tā rezultāts izrādās negatīvs.

Ar noteiktiem izņēmumiem atbraucējiem izolācija ir obligāta. Cita starpā prasība par izolāciju un testēšanos netiek attiecināta uz autovadītājiem, kuri veic starptautiskos komercpārvadājumus tranzītā caur Lietuvu, ja viņiem ir uzziņa, kas apliecina, ka viņi pārslimojuši Covid-19 vai saņēmuši pilna apmēra vakcināciju.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais