Vulkāna dēļ Indonēzijā evakuē tūkstošiem cilvēku

© Scanpix/AFP

Indonēzija pirmdien uzsākusi tūkstošiem cilvēku evakuāciju no Merapi vulkāna apkaimes, izsludinot augstāko, tā dēvēto sarkano trauksmes līmeni, kas nozīmē tiešus izvirduma draudus, ziņo aģentūra France Presse.

Seismiskās aktivitātes līmenis blīvi apdzīvotajā Javas salā dramatiski palielinājies ar arvien biežākiem lavas izvirdumiem un aptuveni 500 vulkāniskajām zemestrīcēm nedēļas nogalē, informē amatpersonas.

Plkst.6 (plkst.2 pēc Latvijas laika) valsts vulkanoloģijas birojs noteica sarkano trauksmes līmeni, kas nozīmē, ka izvirdums var sākties kuru katru brīdi.

"Seismiskās enerģijas rezultāta magmas kupols ir uzblīdis un atrodas aptuveni kilometru uz leju no krātera," atzīmēja valdības vulkanologs Surono.

Aptuveni 19 000 iedzīvotāju pavēlēts atstāt apdraudēto teritoriju desmit kilometru apkārtnē ap 2914 metrus augsto kalnu. Apmēram 3000 cilvēku, lielākoties sievietes un bērni, jau izvietojušies pagaidu nometnēs.

"Evakuācija notiek kopš šī rīta. Prioritāte ir bērni, sievietes un veci cilvēki," AFP paskaidroja kalna austrumu nogāzes apgabala galvenais evakuācijas koordinators Vidi Sutikno.

Merapi, kura nosaukums nozīmē "uguns kalns", kopš šā rīta ir mākoņos tīts.

Vietējais 38 gadus vecais iedzīvotājs Janto AFP izteicās, ka domā palikt ciematā, lai koptu savas aitas. "Es neesmu manījis nekādus redzamus draudus no Merapi puses. Jauniem vīriešiem, tādiem kā es, ir labāk palikt šeit un pieskatīt savus mājlopus," teica Janto. "Lai bērni un vecāki cilvēki vispirms dodas uz drošākām vietām," viņš piebilda.

Merapi vulkāns atrodas Javas centrā un no 69 Indonēzijas vulkāniem ir pats aktīvākais ar visai iespaidīgu izvirdumu vēsturi.

Pēdējo reizi vulkāna izvirdumu Javas sala piedzīvoja 2006.gada jūnijā, kurā bojā gāja divi cilvēki, bet vispostošākais notika 1930.gadā, kad nomira vairāk nekā 1300 cilvēku. 1994.gadā karstuma mākoņi no vulkāna izvirduma nogalināja vairāk nekā 60 cilvēkus.

"Tam noteikti ir vairāk enerģijas nekā pirms 2006.gada izvirduma. Mēs neesam guvuši pārliecinošus pierādījumus, ka izvirdums notiks eksplozīvā veidā kā 1930.gadā, bet tāda iespēja pastāv," atzīmēja Surono.

Svarīgākais