Ārzemju latviešus, kas piedalīsies ASV Kongresa vēlēšanās, lielākoties interesē ekonomikas jautājumi

Latviešu izcelsmes ASV pilsoņus, kuri piedalīsies ASV Kongresa un dažādu vietējo pārvaldes iestāžu vēlēšanās 2.novembrī, galvenokārt interesē ekonomiskie un vietēja rakstura jautājumi, pārliecinājās biznesa portāls "Nozare.lv", šonedēļ apmeklējot ASV.

"Nozare.lv" sazinājās ar vairākiem latviešu izcelsmes vēlētājiem Masačūsetsas štatā, kuru ASV politiskie analītiķi vērtē kā tradicionāli liberālu (tendētu ievēlēt ASV Demokrātu partijas pārstāvjus). No Masačūsetsas cēlusies Kenediju politiskā dinastija, kurai piederēja nogalinātais ASV prezidents Džons Kenedijs, arī viņa atentātā bojā gājušais brālis, bijušais tieslietu sekretārs un senators Roberts un nesen mirušais senators Edvards.

Opozīcijā esošās Republikāņu partijas studentu organizāciju Masačūsetsā ar 2700 biedriem vada latviešu izcelsmes ASV pilsonis Kārlis Bekšteins, kurš 23.oktobrī vietējā "Fox News" televīzijas pārraidē uzstājās priekšvēlēšanu debatēs ar štata Demokrātu studentu organizācijas priekšsēdētāju.

Sarunā ar "Nozare.lv" Bekšteins teica, ka, viņaprāt, galvenais jautājums vēlēšanās esot par valsts un valdības lomu sabiedrībā, kas, viņaprāt, ir samilzusi un kurai ir tiešs sakars ar citu svarīgu jautājumu - jauniešu bezdarbu.

"Jauniešu un studentu - universitāšu beidzēju bezdarba līmenis ir 20%," teica Bekšteins, kā vienu no galvenajiem iemesliem tam minot milzīgo ASV valsts parādu un valsts tēriņus, kas tiek atņemti no privātā sektora.

Valsts parāds sasniedzis 118 000 dolāru (59 000 latu) uz katru iedzīvotāju, sacīja 20 gadus vecais students.

Bekšteins uzskata, ka daudzi jaunieši un studenti ASV balsos par Republikāņu partiju, lai atbalstītu politiku, kas mazinās valsts tēriņus un parādu audzēšanu. Jaunieša teiktais saskan ar bieži dzirdēto priekšvēlēšanu televīzijas reklāmās, kur esošais Masačūsetsas gubernators, Demokrātu partijas biedrs Duvāls Patriks tiek apsūdzēts nodokļu celšanā un tērēšanā.

Interesanti, bet arī viņa pretinieks - republikānis Čārlijs Beikers - tiek vainots milzu izšķērdībā, kas saistīta ar tā saukto "lielo rakumu" jeb aptuveni 15 miljardu dolāru (7,5 miljardu latu) vērto projektu pārcelt zem zemes vienu no maģistrālajām šosejām ap Bostonas centru. Beikers kā augsta līmeņa štata ierēdnis bija atbildīgs par projekta finanšu plānošanu, kas sākotnēji paredzēja daudzkārt mazākus tēriņus.

Ņemot vērā ieilgušos un apjomīgos tuneļu rakšanas un ceļu būves darbus un to haotisko ietekmi uz ceļu satiksmes plūsmu lielpilsētā, "lielais rakums" Bostonas iedzīvotāju leksikā vairākus gadus nozīmēja to pašu, ko vārds "bardaks".

Arī citi Masačūsetsas latvieši, ar kuriem sazinājās "Nozare.lv", pauda antipātijas pret esošo demokrātu pārvaldi štata un visas ASV līmenī.

"Es nevaru sagaidīt 2.novembri, kad, cerams, ASV vēlētāji apturēs (prezidenta Baraka) Obamas programmu pārvērst ASV par sociālistisku valsti līdzīgi Eiropas Savienībai. Man nekas no Obamas programmas nepatīk. Mums Masačūsetsā jau vairākus gadus ir bijusi veselības apdrošināšanas sistēma līdzīga tai, ko visā ASV ieviesīs Obama. Mūsu maksātās likmes ir strauji cēlušās. Tagad, kad bezdarbs ir gandrīz 10%, pacelt nodokļus ir muļķīgi. Vienīgais veids, kā pārvarēt ekonomisko stagnāciju, ir veicināt investīciju un biznesa izaugsmi," raksta pensionētais informācijas tehnoloģiju nozares uzņēmējs Mārtiņš Duhms.

Pēc pensionāra Ritvara Asberga domām, Obamas valdība valsti ievedusi purvā. Tomēr Asbergs sevi uzskata par neatkarīgu jeb bezpartejisku balsotāju, kas atbalsta protesta akciju "Tējas ballīte". Tā ir ASV valsts mēroga kustība pret paaugstinātiem nodokļiem un lieliem valsts tēriņiem, un savu nosaukumu ņem no incidenta pirms ASV neatkarības cīņām, kad dumpinieki, protestējot pret britu koloniālās varas tējas nodokli, pārģērbās par indiāņiem, uzbruka Bostonas ostā pietauvotam tējas kravas kuģiem un iemeta tēju jūrā.

Vēlētāju aptaujas oktobra vidū liecina, ka Masačūsetsas gubernators Patriks saņemtu 47% balsu, bet viņa pretinieks Beikers - ap 42%.

Šā gada 2.novembrī pārvēlēs 36 no 50 ASV štatu gubernatoriem, visu Pārstāvju palātu un trešo daļu ASV Senāta. Abās likumdošanas institūcijās patlaban vairākums ir Demokrātu partijai.

Demokrātu prezidenta Obamas mandāts beigsies 2013.gadā pēc 2012.gada prezidenta vēlēšanām, un šīs vēlēšanas uzskata par sava veida vēlētāju atzīmju likšanu amatā esošajam prezidentam.

Svarīgākais