Streiku iespaidots, Sarkozī mudina ātrāk pieņemt lēmumu par pensionēšanas vecuma palielināšanu

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī (Nicolas Sarcozy) ierosināja paātrināt lēmuma pieņemšanu saistībā ar pensionēšanas vecuma palielināšanu, jo arodbiedrības draud uzsākt arvien jaunus streikus, paildzinot protestus līdz pat astoņām nedēļām, ziņo Bloomberg.

«Valdība uzņemas pilnu atbildību par protestu izplatīšanos, par to liecina viņu nemainīgā attieksme», norādījušas arodbiedrības. «Strādnieku arodbiedrības nopietni lūdz valdību un likumdevējus nepieņemt šo reformu.»

Valdības pārstāvji sākuši aprēķināt izmaksas, ko izraisījuši transporta traucējumi un streiki naftas pārstrādes rūpnīcās, norādot, ka tie nodara kaitējumu Francijas konkurēt spējai.

Streiku dēļ gandrīz pusei no valsts degvielas stacijām izbeigušās benzīna rezerves.

Aptuveni 4 000 no 12 000 uzpildes stacijām Francijā trūkst benzīna, sacījis Neatkarīgo degvielas uzpildes staciju asociācijas vadītājs Aleksandrs de Bunuoists (Alexandre de Bonoist).

Francijas Ķīmijas Industrijas apvienība nākusi klajā ar paziņojumu, ka streiku dēļ «ik dienu zaudējot 100 miljonus eiro» (70 miljonus latu). Tāpat arī Air France norādījis, ka no kopējiem ieņēmumiem zaudējis 25 miljonus eiro (17 miljonus latu). Savukārt Francijas viesnīcu federācijas prezidents Tjerijs Greguārs (Thierry Gregoire) atzīmējis, ka viesnīcu atteikumi sasnieguši 50% virs pieņemtās normas.

Arī studenti uzsākuši streiku, no kuriem daudzi jau tikuši apcietināti.

«Tas ir skandāls. Nemierniekiem nepiederēs pēdējais vārds demokrātijā, republikā,» sacījis Sarkozī. Nemiernieki «tiks atrast, arestēti un sodīti», piebildis prezidents.

BNN jau ziņoja, ka jau vairākas nedēļas Francijā nerimst streiki un demonstrācijas, protestējot pret lēmumu pensionēšanās vecumu palielināt no 60 līdz 62 gadiem.

Svarīgākais