Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

"AstraZeneca" vadītājs: Uzņēmums nepārdod citām valstīm Eiropai domātās vakcīnas devas

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Farmācijas uzņēmuma "AstraZeneca" vadītājs Paskāls Sorio otrdien paziņojis, ka "AstraZeneca" nepārdod citām valstīm Covid-19 vakcīnas devas, ko pasūtījusi Eiropas Savienība (ES).

Vakcīna, kuru "AstraZeneca" izstrādāja sadarbībā ar Oksfordas Universitāti, jau tiek izplatīta Lielbritānijā, bet Eiropas Savienība vēl nav apstiprinājusi tās izmantošanu. Gaidāms, ka Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 29.janvārī lems par šīs vakcīnas izmantošanas apstiprināšanu.

"AstraZeneca" pagājušajā nedēļā paziņoja, ka tās Covid-19 vakcīnas piegādes Eiropas Savienībai būs "mazākas, nekā sākotnēji bija gaidāms", jo šīs vakcīnas ražotnē ir sarucis ražošanas apjoms.

ES nosodīja "AstraZeneca" par kavēšanos ar vakcīnas piegādēm, un ES veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu pirmdien paziņoja, ka ES plāno sākt izsekot vakcīnas sūtījumus uz valstīm, kas neietilpst blokā.

Kirjakidu paziņoja, ka Brisele vēlas zināt, kuras devas un kur tieši "AstraZeneca" līdz šim ir saražojusi, un vai tās ir piegādātas, un, ja ir, tad kam.

Sorio otrdien centās nolīdzināt situāciju, atzīstot, ka Eiropas valstis kļūst "saniknotas vai emocionālas" vakcīnu piegāžu problēmu dēļ.

Sorio sacīja, ka "AstraZeneca" aktīvi strādā pie problēmu novēršanas vakcīnas ražošanas procesā.

"Mēs noteikti neatņemam vakcīnas eiropiešiem, lai pārdotu tās kaut kur citur ar peļņu," uzsvēra Sorio.

"AstraZeneca" ir solījusi negūt peļņu no Covid-19 vakcīnu pārdošanas pandēmijas laikā.

Uzņēmums kopā ar Oksfordas universitāti pašreiz strādā arī pie vakcīnas pret jaunā koronavīrusa paveidu, kas atklāts Dienvidāfrikā.

ES līdz šim ir apstiprinājusi divas Covid-19 vakcīnas, no kurām vienu izstrādāja ASV kompānija "Pfizer" un Vācijas uzņēmums "BioNTech", bet otru - ASV uzņēmums "Moderna".

Arī uzņēmums "Pfizer" ir paziņojis, ka vakcīnu piegādes kavēsies.

Piegāžu kavēšanās draud izjaukt ES vakcinācijas programmas un palielinājusi spiedienu uz Eiropas Komisiju (EK), kas vienojās par vakcīnu iegādi visu 27 ES dalībvalstu vārdā.

Sorio norādīja, ka Lielbritānija, kas izstājusies no ES un paudusi pārliecību, ka saņems visas pasūtītās vakcīnas devas, sāka savu vakcinācijas programmu trīs mēnešus agrāk.

"Tāpēc ar Lielbritāniju mums bijuši papildu trīs mēneši, lai novērstu visas problēmas," sacīja Sorio.

"AstraZeneca" vakcīna tiek uzskatīta par ļoti svarīgu globālajā vakcinācijā pret Covid-19, jo to ir lētāk saražot un to var uzglabāt ledusskapja temperatūrā.

"AstraZeneca" pagājušajā gadā paziņoja, ka vienojusies ar EK, ka ES tiks piegādātas līdz 400 miljoniem vakcīnas devu.

"Tiklīdz saņemsim apstiprinājumu no EZA, (..) mēs nekavējoties piegādāsim Eiropai vismaz trīs miljonus devu," paziņoja Sorio.

"Mērķis ir piegādāt 17 miljonus devu līdz februārim," viņš piebilda.

Plānots, ka Eiropa februārī saņems 17% no "AstraZeneca" produkcijas, norādīja Sorio.