Krievijas opozicionāri aicina uz jaunām protesta akcijām 31. janvārī

© AP/Scanpix/LETA

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieki aicina uz jaunu protesta akciju pret politiķa apcietināšanu, kas paredzēta svētdien, 31.janvārī, tviterī pirmdien pavēstījis Navaļnija reģionālo štābu tīkla koordinators Leonīds Volkovs.

Viņš aicinājis ļaudis visā Krievijā 31.janvārī iziet ielās "par Navaļnija brīvību, par visu brīvību un par taisnu tiesu".

Sīkākas ziņas par iecerēto akciju Volkovs apsolījis sniegt vēlāk.

Kā ziņots, Navaļnija atbalsta akcijas sestdien notika visā Krievijā.

Kā vēsta aģentūra "Reuters", tikai Maskavā ielās bija izgājuši vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Navaļnija reģionālie štābi lēš, ka kopumā protestos visā Krievijā piedalījušies 250 līdz 300 tūkstoši cilvēku.

Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "OVD-Info" datiem šīs akcijas laikā aizturēti vairāk nekā 3700 cilvēki, tostarp 1320 Maskavā un 490 Sanktpēterburgā.

Navaļnijs 17.janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Krievijas Federālais sodu izpildes dienests (FSIN) Navaļnija aizturēšanu skaidro ar to, ka Navaļnijs esot pārkāpis viņam piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumus.

Dienests tiesā pieprasījis Navaļnijam piespriesto trīsarpus gadu nosacīto cietumsodu nomainīt pret reālu ieslodzījumu.

FSIN prasību tiesa paredzējusi izskatīt 2.februārī, un arī šajā dienā Navaļnija atbalstītāji plāno sarīkot protesta akciju, neatkarīgajam televīzijas kanālam "Doždj" pavēstījis opozīcijas līdera dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) direktors Ivans Ždanovs.

Viņš arī paskaidrojis, kāpēc nākamā akcija iecerēta svētdien, nevis sestdien.

"31.[janvāris] izvēlēts tāpēc, ka tas ir tuvāk tiesas sēdei; tāpēc, ka sestdien, kā to redzējām 23.janvārī, studentus dzen uz kaut kādu eksāmenu pārlikšanu un uz vēl kaut kādiem pasākumiem," norādīja FBK direktors. "Principā sestdienās daudzās augstskolās ir mācības, bet studenti ir liela daļa to ļaužu, kas vēlējās iet uz šiem protestiem."

Ždanovs vēl nevarēja pateikt, vai protesta akcijas turpmāk tiks rīkotas katru nedēļu. Viņš arī nepaskaidroja, kāda būs 2.februārī iecerētā akcija.

Svarīgākais