Kāpēc leopardiem ir plankumi

Leopardu plankumi un tīģeru strīpas ir maskēšanās raksts, kas ir cieši saistīts ar vidēm, kurā tie dzīvo. Tā noskaidrojuši britu zinātnieki.

Pētnieku komanda analizēja 37 savvaļas kaķu sugu pārstāvju kažoku rakstus, lai izprastu to daudzveidības iemeslus. Izdevumā Royal Society Journal publicētajā pētījumā secināts, ka tiem kaķim, kuri dzīvo kokos un ir aktīvi dienas tumšajā laikā, ir sarežģītāki un neregulārāko raksti nekā citiem kaķiem.

Šī nav pirmā reize, kad pētījumā norādīts uz kažoka mustura lomu dzīvnieka maskēšanā. Tomēr šoreiz pētnieki bija pievērsušies detalizētiem kažoka rakstiem, dažādos paveidus klasificējot, izmantojot matemātiskas formulas. Zinātniekiem bija izdevies atrast matemātisku skaidrojumu kažoka raksta neregularitātei un tās saistībai ar dzīvnieka aktivitātes laiku diennaktī un uzturēšanās vietu.

Ir bijušas arī teorijas, ka krāsu raksti paredzēti arī pretējā dzimuma īpatņu piesaistīšanai, bet britu zinātnieki šo teoriju noraida, jo tādā gadījumā mātītēm un tēviņiem būtu atšķirīgi kažoka raksti, kā tas nav.