Franči pret pensiju reformu protestus turpinās vēl nākammēnes

Francijas arodbiedrības, kas vada kustību pret valdības izstrādātajām reformām pensiju sistēmā, ir izsludinājušas vēl divas protestu dienas — 28. oktobrī un 2. novembrī.

Francijā arī pašlaik daudzviet notiek streiki, kuros cilvēki iebilst pret pensiju reformu, kas paredz pakāpeniski paaugstināt pensionēšanās vecumu no pašreizējiem 60 līdz 62 gadiem. Ir apgrūtināts degvielas uzpildes staciju darbs, bloķētas degvielas pārstrādes rūpnīcas, tādējādi izraisot degvielas deficītu.

„Saņemot gūstā ekonomiku, uzņēmumus un francūžu ikdienas dzīvi, mēs iznīcināsim darbavietas,” vakar protestētājus brīdināja prezidents Nikolā Sarkozī. Francijas Nacionālās komerciālās aviācijas federācijas vadītājs Laionels Gverēns izteicies, ka lidostām, kuras piedzīvojušas degvielas trūkumu, streiki jau tagad ir izmaksājuši vairāk nekā Islandes vulkāna izvirdums šā gada pavasarī.

Francijas parlamenta augšpalātā joprojām notiek debates par reformu projektu, bet balsošana varētu notikt vēl šonakt. Projektu jau ir apstiprinājusi parlamenta apakšpalāta.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais