Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Baltijas valstis aicina ES vienoties par Covid-19 vakcinācijas termiņiem

© SIPA/SCANPIX/LETA

Baltijas valstu līderi nosūtījuši Eiropas Savienības institūciju vadītājiem vēstuli, kurā aicina tuvākajā Eiropadomes apspriedē vienoties par mērķiem un termiņiem attiecībā uz ES pilsoņu kolektīvās imunitātes izveidošanu.

Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un aizejošās Igaunijas valdības vadītājs Jiri Ratass aicinājuši Eiropadomes prezidentu Šarlu Mišelu, Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu un ES prezidētājvalsts Portugāles premjeru Antoniu Koštu nevilcinoties spert soļus, lai nodrošinātu strauju un efektīvu vakcināciju pret Covid-19.

"Izvirzot mērķi izveidot ES kolektīvo imunitāti, mums jābūt ambicioziem tiklab ES, kā nacionālajā līmenī. Skaidra termiņa noteikšana un konkrētas saistības palīdzētu paātrināt vakcinācijas procesus," teikts vēstulē.

Tajā uzsvērts, ka vakcinācija ir galvenais instruments, kas var glābt dzīvības, ļaut atvieglot karantīnas ierobežojumus un atgriezties pie stabilas ekonomiskās izaugsmes. Lai to panāktu, ir svarīgi palielināt vakcīnu ražošanas jaudas un atbildīgi koordinēt dalībvalstu darbības.

Lietuvas prezidenta birojs otrdien publiskoja plānus šovasar vakcinēt vismaz 70% valsts iedzīvotāju. Par šo priekšlikumu Lietuva gatavojas paziņot ceturtdien gaidāmajā Eiropadomes apspriedē.

Baltijas valstu vadītāji vēstulē arī uzsver, ka jāatrod iespējas palīdzēt cīnīties ar vakcinācijas radītajiem izaicinājumiem arī ES Austrumu partnerības valstīm. Viņi aicina EK izstrādāt priekšlikumus attiecībā uz kopīgu ES atbalsta mehānismu, kas ļautu palīdzēt ES kaimiņvalstīm.