Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas Savienība un ASV nosoda Navaļnija aizturēšanu, pieprasa tūlītēju atbrīvošanu

© AFP/Scanpix/Leta

Eiropas Savienība (ES) un ASV nosodījušas Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija aizturēšanu un pieprasījušas viņu atbrīvot.

"Alekseja Navaļnija aizturēšana pēc ierašanās Maskavā ir nepieņemama. Es aicinu Krievijas varas iestādes viņu nekavējoties atbrīvot," tvītoja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

ES ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žozeps Borreljs ierakstā tviterī mudināja Maskavu "cienīt Alekseja Navaļnija tiesības un nekavējoties viņu atbrīvot".

"Tiesu varas politizēšana ir nepieņemama," uzsvēra Borreljs.

Francijas Ārlietu ministrijas paziņojumā teikts, ka, "tāpat kā tās Eiropas partneri, [Francija] seko šai situācijai ar vislielāko modrību un aicina viņu nekavējoties atbrīvot".

Itālijas ārlietu ministrs Luidži di Majo tvitera ierakstā nosaucis Navaļnija aizturēšanu par "ļoti nopietnu lietu".

"Mēs lūdzam viņu nekavējoties atbrīvot. Un mēs sagaidām, ka viņa tiesības tiks cienītas," uzsvēris Majo.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis tviterī norādījis, ka "Navaļnija aizturēšana ir kārtējais mēģinājums iebiedēt demokrātisko opozīciju Krievijā. Ātra un vienprātīga atbilde ES līmenī ir būtiski svarīga. Cieņa pret pilsoņu tiesībām ir demokrātijas stūrakmens".

ASV valsts sekretāra Maika Pompeo paziņojumā teikts, ka "mēs ar dziļām bažām konstatējam, ka viņa aizturēšana ir kārtējais mēģinājums apklusināt Navaļniju un citu opozīcijas pārstāvjus un neatkarīgās balsis, kas kritizē Krievijas varas iestādes".

Jaunievēlētā ASV prezidenta Džo Baidena nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans ierakstā tviterī nodēvēja Navaļnija aizturēšanu "ne tikai par cilvēktiesību pārkāpumu, bet par apvainojumu Krievijas tautai, kas vēlas, lai tās balsis tiktu sadzirdētas".

Jau ziņots, ka Navaļnija aizturēšanu nosodījuši arī Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un Baltijas valstu ārlietu ministri.

Navaļnijs svētdien tika aizturēts pēc atgriešanās Krievijā no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Neilgi pirms aizturēšanas brīfingā Maskavas Šeremetjevas lidostā Navaļnijs pavēstīja, ka priecājas atgriezties Krievijā un viņu nepavisam nebaida aizturēšanas un jaunas kriminālvajāšanas perspektīva. "Šī ir pati labākā diena pēdējos piecos mēnešos," sacīja Navaļnijs.

Krievijas Federālais sodu izpildes dienests Navaļnija aizturēšanu skaidro ar to, ka Navaļnijs esot pārkāpis viņam piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumus. Dienests arī tiesā pieprasījis Navaļnijam piepsriesto trīsarpus gadu nosacīto cietumsodu nomainīt pret reālu ieslodzījumu.

Krievijas tiesa atzinusi Navaļniju par vainīgu krāpšanā un uzņēmuma "Yves Rocher" līdzekļu izlaupīšanā, savukārt opozicionārs šo lietu dēvē par safabricētu.