Francijā septīto dienu turpinās streiki

© Scanpix

Francijas strādājošie gatavojas trešdien turpināt jau nedēļu ilgstošos streikus, protestējot pret iecerēto pensionēšanās vecuma paaugstināšanu.

Sabiedriskajā transportā strādājošie paziņojuši, ka streiku turpinās, lai gan tiek prognozēts, ka dzelzceļa satiksmē būs zināmi uzlabojumi.

Arī studentu līderi aicinājuši turpināt protestus, lai ietekmētu šonedēļ gaidāmo Senāta balsojumu par pensiju sistēmas reformu.

Iekšlietu ministrija ziņo, ka otrdien Francijas pilsētu ielās izgājis 1,1 miljons protestēju, kamēr arodbiedrība CGT apgalvo, ka demonstrantu skaits esot sasniedzis 3,5 miljonus.

Otrdienas demonstrāciju mērogi salīdzināmi ar pagājušās nedēļas nacionālās protestu dienas mērogiem, lai gan policija un arodbiedrības min ļoti atšķirīgus skaitļus.

Piemēram, arodbiedrības apgalvo, ka Parīzē protestos piedalījušies 330 000 cilvēku, kamēr policija uzskata, ka demonstrantu skaits nav pārsniedzis 60 000.

Streiki ietekmējuši sabiedrisko transportu un mācību iestādes, 4000 benzīna uzpildes stacijās beigusies degviela, un vairākās pilsētās starp policiju un protestētājiem izraisījušās sadursmes.

Lai arī Francijas laikraksti otrdien neiznāca, izdevumu redakcijas savās tīmekļa vietnēs notiekošajām demonstrācijām veltījušas asu kritiku.

"Nedz likums, nedz darba attiecību noregulējums nepieļauj naftas pārstrādes rūpnīcu un degvielas noliktavu bloķēšanu vai šķēršļu novietošanu uz dzelzceļa sliedēm un lielceļiem. Arodbiedrību cīņu draud iznīcināt sabotāžas akti," norāda biznesa laikraksts "Les Echos".

Prezidents Nikolā Sarkozī tikmēr vērsies pie sabiedrības, aicinot saglabāt mieru, taču uzsvēris, ka no ieceres paaugstināt pensionēšanās vecumu neatkāpsies.

Tikmēr avīze "Liberation" valstī valdošo stāvokli raksturojusi šādi: "Degvielas krājumi izsīkst, vilcieni tik tikko kursē, aizvien vairāk vidusskolēnu iesaistās demonstrācijās, un policija ir aizturējusi vairāk nekā 300 "vandāļus", taču [valdošās Tautas kustības savienības pārstāvis] Frederiks Lefēvrs teic, ka jūtas "mierīgs" un "nosvērts"."

"Šie prezidenta Nikolā Sarkozī drauga izteikumi ir nepiedienīgi, jo tie noniecina strādājošos, kuri šodien upurē vēl vienas dienas algu," otrdien norādīja "Liberation".

Protesti tiek uzskatīti par arodbiedrību pēdējo mēģinājumu mobilizēt masas pirms gaidāmā Senāta balsojuma, kas sākotnēji bija paredzēts trešdien, taču uz pāris dienām atlikts.

Lai gan sabiedrības atbalsts protesta akcijām joprojām ir augsts, strādājošie sāk izjust streiku radīto atalgojuma samazinājumu.

Valdības iecerētā pensionēšanās vecuma paaugstināšana no 60 līdz 62 gadiem, kā arī pilnas valsts pensijas saņemšanai noteiktā minimālā vecuma paaugstināšana no 65 līdz 67 gadiem Francijā ir ļoti nepopulāra.

Tomēr, kā atzīst konservatīvais laikraksts "Le Figaro", pastāv draudi, ka dažādu vērtību sistēmu dēļ Francijā varētu sākties paaudžu konflikti.

"Kas būs, ja pēkšņi notiks strauja vērtību maiņa un pašreizējā paaudžu solidaritātes sistēma, kurā strādājošie maksā par sirmgalvju pensijām, jauniešiem kļūs par netaisnības simbolu? Ja nu kādu dienu viņi pasaka "nē"?" retoriski jautā izdevums. "To sauc par paaudžu karu. Mēs par šo iespējamību runājam jau 20 gadus. Tas varētu sākt notikt, un, ja viņi uzskatīs, ka paaudžu solidaritāte vairs uz viņiem neattiecas, mums būs problēma."

Tikmēr arodbiedrības bažījas par sabiedrības reakciju uz garajām rindām pie benzīna uzpildes stacijām.

12 Francijas naftas pārstrādes rūpnīcu bloķēšana ievērojami ietekmējusi degvielas piegādi, un to sākusi izjust liela daļa sabiedrības.

Enerģētikas ministrs Žans Luiss Borlū informēja parlamentāriešus, ka no 13 000 benzīna uzpildes staciju degviela beigusies nepilnos 4000.

Savukārt premjerministrs Fransuā Fijons paudis apņēmību novērst degvielas trūkumu četru līdz piecu dienu laikā, aicinot lielākos naftas uzņēmumus veikt piegādes no savām rezervēm.

Parīzes metro otrdien kursēja tikai puse no vilcieniem, kamēr nacionālā dzelzceļa operators SNCF ziņoja, ka atceltas gandrīz trīs ceturtdaļas no ātrvilcienu reģionālajiem reisiem.

Tikmēr Izglītības ministrija ziņo, ka 379 vidusskolas ir vai nu skolēnu bloķētas, vai arī bijušas spiestas ievērojami ierobežot mācību procesu.

Dažviet vidusskolas kļuvušas par vardarbības epicentriem. Pie Nantēras vidusskolas jaunieši ar akmeņiem apmētāja policistus, kas bija spiesti pielietot asaru gāzi, bet Lionā jau otro dienu pēc kārtas tiek dedzinātas automašīnas. Nekārtības notikušas arī Milūzā un Monbeljārā.

Svarīgākais