Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Covid-19 vakcīna: kāpēc Indonēzija pirmos vakcinēs jaunos?

© EPA/Scanpix/Leta

Indonēzija uzsākusi plašu vakcinēšanas pret Covid-19 programmu, lai apturētu vīrusa izplatību un atjaunotu ekonomiku. Taču vakcinēšanas plāns būtiski atšķiras no citām valstīm, kur vispirms tiek vakcinēti vecāki cilvēki. Vakcinācijas pirmajā posmā uzreiz pēc mediķiem un citiem pirmajās frontes līnijās stāvošajiem Indonēzija vakcinēs strādājošos cilvēkus vecumā no 18 līdz 59 gadiem, vēsta raidorganizācija BBC.

59 gadus vecais prezidents Džoko Vidodo bija pirmais, kurš šajā valstī saņēma poti, savukārt 77 gadus vecais viceprezidents Marufs Amini vakcīnu saņems vēlāk vecuma dēļ.

Profesors Amins Sebandrio ieteicis valdībai šādu stratēģiju, jo esot loģiski vispirms vakcinēt strādājošos cilvēkus, tos, kuri "dodas ārā no mājām un apmeklē dažādas vietas, bet vakarā atgriežas pie ģimenēm".

"Mēs vēršamies pie tiem, kuri var izplatīt vīrusu," profesors norādījis BBC Indonesia.

Valdība arī uzsver, ka šādi tiks labāk pasargāti vecāka gada gājuma cilvēki. "Imunizējot strādājošos cilvēkus, tiks panākts, ka viņi uz mājām neatnes vīrusu, kur atrodas viņu vecāka gada gājuma radinieki," pauž Veselības ministrijas pārstāve Siti Nadia Tarmizi.

Kā norāda BBC, daļēji var uzskatīt, ka Indonēzija ir pieņēmusi šādu vakcinācijas pieeju arī tāpēc, ka valstī galvenokārt tiks izmantota Ķīnas uzņēmuma "Sinovac" ražotā vakcīna "CoronaVac", kas nav izmēģināta uz gados vecākiem cilvēkiem.

Vecāka gadagājuma cilvēki Indonēzijā tiks vakcinēti otrajā vakcinācijas kārtā, izmantojot "Pfizer-BioNTech" un "AstraZeneca" vakcīnas.

Indonēzijā, kur dzīvo aptuveni 270 miljoni iedzīvotāju, starp Dienvidaustrumāzijas valstīm ir lielākais apstiprināto Covid-19 gadījumu skaits. Saskaņā ar valdības datiem aptuveni 80% inficēšanās gadījumu notiek darba vietās.