Pētījums: "BioNTech" vakcīna neitralizē galveno mutāciju koronavīrusa jaunajos paveidos

© AFP/SCANPIX/LETA

Sākotnējais pētījums liecina, ka Vācijas uzņēmuma "BioNTech" izstrādātā vakcīna darbojas pret galveno mutāciju Lielbritānijā un Dienvidāfrikā konstatētajos koronavīrusa paveidos, kas atbilstoši ekspertu vērtējumam ir lipīgāki par parastajiem paveidiem.

Testi liecina, ka "antivielas no cilvēkiem, kas saņēmuši "Pfizer/BioNTech" Covid-19 vakcīnu, efektīvi neitralizē "SARS-CoV-2" ar galveno mutāciju, kas ir atrasta arī divos lipīgākajos paveidos", pavēstīja Vācijas uzņēmums, kas izstrādājis vakcīnu kopā ar ASV uzņēmumu "Pfizer".

Koronavīruss B117, kas pagājušā gada nogalē parādījās Lielbritānijas dienvidaustrumos, ir par 40 līdz 70% lipīgāks par koronavīrusa parastajiem paveidiem.

Pētījums vēl nav saņēmis citu šajā lokā strādājošo speciālistu vērtējumu, tomēr eksperti par tā atzinumiem pauž piesardzīgu optimismu.

"Tā ir laba ziņa galvenokārt tāpēc, ka tā nav slikta ziņa," sacīja Londonas Higiēnas un tropu medicīnas skolas farmakoepidemioloģijas profesors Stīvens Evanss.

"Ja būtu konstatēts pretējais, ka šī vakcīna nav efektīva pret izpētīto vīrusa variantu, tas būtu ļoti slikti un raisītu ļoti lielas bažas," viņš piebilda.

Svarīgākais