Eiropas Drošības un sadarbības organizācija aicina Trampa atbalstītājus savaldīties

© Reuters/Scanpix/Leta

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) pēc ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju uzbrukuma Kapitolijam aicinājusi uz savaldību un demokrātisko principu saglabāšanu.

EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja (ODIHR) ceturtdien izplatītajā paziņojumā paustas bažas par demokrātiskā procesa integritāti un norādīts, ka ASV, kas ir EDSO dalībvalsts, "jānodrošina, lai kandidāti, kas saņēmuši nepieciešamās balsis, tiek laikā iecelti amatā".

"Nedz kūdīšanai uz vardarbību, nedz pašai vardarbībai nav vietas demokrātiskā procesā," paziņoja EDSO, vienlaikus uzsverot, ka kandidātiem ir tiesības vērsties tiesā, ja viņi uzskata, ka vēlēšanu procesā pieļautas kļūdas.

Tai pat laikā ODIHR misija, kas novēroja ASV prezidenta vēlēšanu procesu, secinājusi, ka visi apgalvojumi par sistemātisku krāpšanos ir nepamatoti, norādīts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka ASV Kongress ceturtdien oficiāli apstiprināja demokrātu kandidāta Džo Baidena uzvaru 3.novembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās.

Līdz ar to bijušais viceprezidents Baidens 20.janvārī prezidenta amatā varēs nomainīt republikāni Trampu.

Kongresa sēde, kas sākās trešdien, ieilga līdz vēlai nakts stundai, jo Trampa atbalstītāji iebruka Kongresa ēkā, tāpēc sēde bija jāpārtrauc.

Tramps apgalvo, ka vēlēšanas bijušas negodīgas un īstais uzvarētājs esot viņš, lai gan pierādījumu tam nav. Taču pēc tam, kad Kongress bija apstiprinājis vēlēšanu rezultātus, Tramps solīja, ka varas nodošana Baidenam būs mierīga.

Pasaulē

Brazīlijas Augstākās tiesas tiesnesis Alešandri di Moraiss otrdien lika atbloķēt sociālo mediju platformas "X" kontus bankās pēc tam, kad "X" piekrita samaksāt naudassodus vairāk nekā piecu miljonu ASV dolāru apmērā.