Kaujinieki iebrūk Čečenijas parlamentā

© Scanpix

Šorīt noticis kaujinieku uzbrukums Čečenijas parlamenta ēkai Groznijā. Saskaņā ar oficiālo informāciju, par uzbrucēju upuriem kļuvuši trīs cilvēki, bet vēl 17 ievainoti, nogalināti arī visi četri kaujinieki.

Cietušo vidū ir Čečenijas parlamenta aparāta vadītājs Iskams Baihakovs, taču deputāti pēc vakarrīt pārdzīvotā nolēma turpināt darbu.

Gazeta.ru vēsta, ka uzbrukums noticis agri no rīta, kad valdības ēku kompleksā iebraukusi automašīna, kurā atradušies kaujinieki. Viens no viņiem uzreiz uzspridzinājis bumbu un pats gājis bojā, ievainojot vairākus parlamenta apsardzes darbiniekus. Viņa biedri tikmēr ielauzušies parlamenta ēkā ar mērķi sagrābt ķīlniekus.

Interfax vēsta, ka notikuma vietā nekavējoties ieradies Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs, kurš personīgi vadījis kaujinieku likvidēšanas operāciju. "Operācijā piedalījās 12 īpašo uzdevumu vienību karavīri un viņiem bija nepieciešamas 15 līdz 20 minūtes, lai likvidētu teroristus un atbrīvotu ēku," paziņojis R. Kadirovs. RIA Novosti vēsta, ka vismaz divi kaujinieki, saprotot, ka sākotnējais plāns nav izdevies, detonējuši līdzi atnestos spridzekļus, taču tie neesot nodarījuši lielus postījumus, tikai nogalinājuši iebrucējus. Krievijas iekšlietu ministrs Rašids Nuraglijevs, kurš vakar atradās vizītē Groznijā, paziņojis, ka uzbrukumā nogalināti divi milicijas darbinieki un viens civiliedzīvotājs, bet ievainoti seši miliči un 11 civilpersonas. "Čečenijas iekšlietu ministrija rīkojās profesionāli un precīzi," operācijas veicējus uzslavējis R. Nurgalijevs.

R. Kadirovs paziņojis, ka uzreiz pēc uzbrukuma visi parlamenta deputāti, kas bija sapulcējušies uz sēdi, kā arī viesi no Sverdlovskas apgabala domes evakuēti no ēkas. Taču vēlāk parlamentārieši izteikuši gatavību turpināt darbu, ar to dodot signālu uzbrucējiem, ka viņus iebaidīt nav iespējams. Krievijas mediji atgādina, ka pēdējo gadu laikā tik lielu uzbrukumu Čečenijas galvaspilsētā nav bijis, taču 30. augustā notika uzbrukums R. Kadirova dzimtajam ciematam Centorojai, kura organizēšanā apsūdzēts trimdā Londonā dzīvojošais čečenu separātistu līderis Ahmeds Zakajevs.

Pasaulē

Visām ANO dalībvalstīm, tostarp arī Krievijai, ir jāciena ANO Harta, uzsvēra ANO Ģenerālās asamblejas 78.sesijas prezidents, Trinidādas un Tobāgo diplomāts Deniss Fransiss, kurš piektdien Ārlietu ministrijā tikās ar Latvijas ārlietu ministri Baibu Braži (JV).

Svarīgākais