Somijas tiesa sāk izskatīt cilvēku kontrabandā apsūdzēto Latvijas pilsoņu lietu

Helsinku apgabala tiesa pirmdien sāka izskatīt cilvēku kontrabandas lietu, kurā apsūdzēti Latvijas, Igaunijas un Krievijas valstspiederīgie, vēsta Somijas sabiedriskā televīzija YLE.

Četri Latvijas pilsoņi, kā arī Krievijas un Igaunijas valstspiederīgie tika aizturēti maijā plašas izmeklēšanas gaitā par organizētās noziedzības grupējuma aktivitātēm, kas nodarbojas ar cilvēku kontrabandu un nelegālo imigrāciju.

Somijas policija norāda, ka noziedznieku operācija bijusi vērienīgākā, kāda atklāta Somijā, un pat Eiropas mērogos tā ir ļoti liela.

Grupējums 2008. un 2009.gada laikā Somijā ievedis vairāk nekā 100 nelegālos imigrantus, iekasējot aptuveni 8000 eiro (5622 latus) par vienu cilvēku.

Somijas izmeklētāji uzskata, ka imigrantu kontrabandas operācija koordinēta no Maskavas, uz kurieni arī pēc tam sūtīta nauda.

Kontrabandistu cilvēku pārvadāšanas maršruts stiepies cauri Baltkrievijai un Baltijas valstīm. Pēdējā ceļojuma posmā afgāņi no Igaunijas ar laivu pārvesti uz Helsinkiem, kur viņi lūdza patvērumu.

Pagājušā gadā patvērumu Somijā lūdza 461 afgānis, salīdzinot ar 254 afgāņiem 2008.gadā un nepilnu simtu 2007.gadā.

Martā par afgāņu imigrantu nelikumīgu ievešanu Somijā notiesāti pieci Igaunijas pilsoņi, kas darbojās tajā pašā noziedzīgā grupējumā.

Kā iepriekš skaidroja Helsinku policijas inspektore Marjuta Kronlunda, aizturētajiem Latvijas pilsoņiem bijusi lielāka loma noziedzīgajā organizācijā nekā notiesātajiem igauņiem.

Somijas prokuratūra grupējuma līderim pieprasījusi deviņu gadu cietumsoda, savukārt trim citiem apsūdzētajiem pieprasīts divarpus līdz piecarpus gadu cietumsods.

Nelegālo imigrantu pārvadāšanas operācijas organizētājs vēl nav aizturēts, bet viņš izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Pasaulē

Atklājumā, kas apšauba mūsu izpratni par Zemes seno vēsturi, pētnieki ir atraduši jaunus pierādījumus, kas liecina, ka Zemei varētu būt bijusi gredzenu sistēma, kas veidojusies pirms aptuveni 466 miljoniem gadu, neparasti intensīvas meteorītu bombardēšanas periodā, vēsta portāls phys.org.

Svarīgākais