Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Džonsona tēvs pieprasa Francijas pilsonību, lai saglabātu saikni ar Eiropas Savienību

© Reuters/Scanpix/Leta

Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona tēvs Stenlijs Džonsons ceturtdien paziņojis, ka lūdzis Francijas pilsonību, lai varētu saglabāt saikni ar Eiropas Savienību pēc breksita.

Džonsons seniors, kas savulaik bijis Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un 2016.gada referendumā balsoja par palikšanu ES sastāvā, intervijā radiostacijai RTL sacījis, ka vēlas kļūt par Francijas pilsoni, ja viņa ģimenei ir ciešas saites ar Franciju.

"Ja nekļūdos, esmu francūzis. Mana māte dzimusi Francijā, viņas māte, tāpat kā vectēvs, bija īsta francūziete. Tāpēc man tas ir tā atgūšana, kas man jau ir, un tas padara mani ļoti laimīgu," lietodams franču valodu, izteicies 80 gadus vecais britu premjera tēvs.

"Vienmēr esmu bijis eiropietis, pilnīgi noteikti. Neviens nedrīkst britu tautai sacīt - jūs neesat eiropieši. Saiknes esamība ar Eiropas Savienību ir svarīga," piebildis Džonsons seniors.

Tikmēr viņa dēls Džonsons pirms 2016.gada breksita referenduma kļuva par "aizgājēju" kampaņas publisko seju un tagad joprojām uzsver, ka Lielbritānijas labklājība "vareni augs", tai kļūstot par pilnīgi suverēnu valsti ārpus pārlieku birokratizētās ES.

Trešdien pēc parlamenta balsojuma par pēcbreksita vienošanās apstiprināšanu premjers gan ieturēja nedaudz samiernieciskāku toni.

"Tas nav Lielbritānijas kā eiropeiskas valsts gals. Mēs daudzējādā ziņā esam vistipiskākā Eiropas civilizācija (..), un mēs turpināsim tāda būt," atzina Džonsons juniors.

Kā ziņots, Lielbritānija faktiski pilnībā pamet ES ceturtdienas vakarā, kad tā izstājas no Eiropas muitas ūnijas un kopīgā tirgus, līdz ar to noslēdzoties gandrīz pusgadsimtu ilgajai un bieži saspīlētajai britu kopdzīvei ar saviem tuvākajiem kaimiņiem kontinentā.