Spānijas veselības ministrs atstāj amatu un kandidēs Katalonijas vēlēšanās

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Spānijas veselības ministrs Salvadors Ilja, kas izpelnījies ievērību cīņā ar Covid-19 pandēmiju, atstās savu amatu, lai februārī startētu Katalonijas vēlēšanās, pretendējot uz reģionālās valdības vadītāja krēslu, piektdien paziņojuši viņa pārstāvētie sociālisti.

Ilja, būdams ministrs Spānijas sociālistu līdera Pedro Sančesa veidotajā valdībā, kas nāca pie varas janvārī, izpelnījies plašu ievērību, gandrīz ikdienas parādoties televīzijā, lai informētu nāciju par situāciju pandēmijas apkarošanas laukā.

Tajā paša laikā viņš izpelnījies kritiku no opozīcijā esošajiem labējiem, kas Ilju vaino "drausmīgā" pandēmijas apkarošanas vadībā.

Spānija ir viena no pandēmijas vissmagāk skartajām valstīm Eiropā, un inficēto skaits valstī sasniedzis gandrīz 1,9 miljonus, bet Covid-19 izraisīto nāves gadījumu skaits pārsniedzis 50 000.

Pagaidām nav nekādu oficiālu ziņu, kas stāsies Iljas vietā veselības ministra amatā, taču sabiedriskā raidorganizācija RTVE vēsta, ka tā būšot līdzšinējā teritoriālās politikas un civildienesta ministre Karolīna Dariasa.

14.februārī paredzētajās Katalonijas vēlēšanās Ilja startēs kā Sančesa vadītās partijas reģionālās filiāles - Katalonijas Sociālistu partijas (PSC) - līderis.

Negaidītais lēmums par Iljas kandidēšanu pieņemts pēc līdzšinējā PSC listes pirmā numura Migela Ifetas lēmuma atkāpties, lai gan vēl otrdien Ilja apgalvoja, ka nepretendēšot uz Katalonijas premjera amatu.

Vēlēšanas, kas būs jau piektās pēdējo desmit gadu laikā, izsludinātas gadu agrāk, nekā paredzēts, jo līdzšinējam Katalonijas premjerministram Kimam Torram, kas pārstāv katalāņu separātistus, Spānijas tiesa liegusi ieņemt publiskus amatus.

Sociālisti cer, ka Ilja palīdzēs tiem nostiprināt savas pozīcijas Katalonijā, jo iepriekšējās vēlēšanās, kas notika pirms trim gadiem, viņiem izdevās izcīnīt tikai 17 no 135 deputātu vietām reģionālajā parlamentā.

Viņi cer gūt labumu arī no abu lielāko separātistu partiju asajām savstarpējām domstarpībām par turpmāko stratēģiju pēc neveiksmīgā neatkarības referenduma 2017.gadā.

Arī paši katalāņi ir sašķelti savā attieksmē pret atdalīšanos pret Spāniju.

Saskaņā ar vienu no pēdējām aptaujām par neatkarību izsakās 45,1% respondentu, kamēr 49,9% atbalsta Spānijas vienotības saglabāšanu

Tajā pašā laikā aptaujas liecina, ka separātistu partijas arī šajās vēlēšanās saglabās vairākumu reģionālajā parlamentā.

Taču abām lielākajām separātistu partijām - Torras pārstāvētajai centriski labējai partijai "Kopā par Kataloniju", kas ieņem stingrāku kursu uz neatkarību, un Katalonijas Kreisajiem republikāņiem (ERC), kas kļuvuši mērenāki un sliecas uz dialogu ar Madridi, - izredzes ir līdzīgas.

Svarīgākais